Si eu cred ca intelegerea adevarata este acea care este rezultatul unor experiente asemanatoare. Poti sa intelegi oarecum prin empatie, dar parca nu-i tot aia.
Da, in lb romana nu suna prea calitativ autentic ca expresie empatic validanta pt posibila terapie de suport, poate mai bine ar fi, "simt ca ma indignez/intristez/uimesc/speriu/bucur si eu alaturi de tine cand imi povestesti chestia asta, si ai perfecta dreptate sa te simti asa" + (facultativ) "ce bine ca mi-ai povestit chestia asta pt ca nici nu-ti dai seama cat ma ajuta si pe mine numai si simplul fapt ca ai avut incredere in mine/ai depus efortul sau timpul sa imi povestesti asa ceva exact cand a trebuit", (sau mai pe scurt + mai intim off serviciu, "ce coincidenta de bun augur ! gand la gand cu bucurie !")
Cel mai pe scurt posibil folosit de mine personal cu efect OK, "I get u !", adaptat recent pt Norvegia, (inca mai fac repetitii), "I get u, nu-i asa ?"
Cel mai scurt direct util in spaniola, "mierda !", zambitor daca e cu simpatie, incruntat daca e cu nervi impartasiti. (Am incercat asta si in franceza dar a iesit cu sentimente ofensate, desi fusese spus cu simpatie, pt ca in franceza merge mai mult doar la nervi, plus din care 1/2 pot sa para ca ti-i reversi pe interlocutor in loc ca ii impartasesti cu interlocutorul)
P.S. Datorita acelui "nu-i asa ?" empatic si invitant la dialog norvegian, mi-am imbunatatit repertoriul si in lb engleza, care e ff empatic desi nu prea invita neaparat la continuarea dialogului, (de fapt nici in norvegiana nu invita neaparat la dialog suplimentar, e doar un tic verbal care suna f elegant ca si cum ar fi pregatit sa invite interlocutorul la dialog suplimentar): "ain't that the bomb/the shit ?"
Avem propria noastră manieră de a înţelege fenomenul din faţa noastră dar este posibil să fi trecut şi noi prin evenimente asemănătoare, iar asta să uşureze înţelegerea ori să faciliteze un nivel mai profund de înţelegere.
Dar totuşi, aşa cum se spune, nu trebuie să ai toate bolile ca să fii un medic bun... Cred însă că este important să nu fim siguri că îl înţelegem pe celălalt până nu am aflat cât mai multe din dimensiunile implicate... adică sentimente, gânduri, proiecţii, motivaţii, scopuri, mesaje din spatele mesajului, etc.
S-ar putea de asemenea să fi trecut prin aceleaşi experienţe ca şi cel din faţa ta şi să nu înţelegeţi nici unul dintre voi ce se întâmplă de fapt... Este şi asta o posibilitate, nu-i aşa? :P
Nu cred ca era vorba despre interactiuni umane de nivel de tip de efectuat evaluari si/sau psihoterapie de tip psihodinamic !
Era vorba, cred eu, de modul de terapie de suport mult mai comun intalnit in viata de zi cu zi la locul munca intre colegi sau angajat-manager, sau off serviciu intre cunoscuti si prieteni!
Sper ca nici tu nu te obosesti cu formularile psihodinamice in afara orelor strict rezervate pt psihoterapie psihodinamica efectuata la nivel expert cu clienti platitori doritori de asa ceva, ca e totusi de nivel de depus efort pt care trebuie sa fii sigur ca primesti o oarecare recompensa, ca de utilitate practica s-a cam demonstrat ca nu prea are, nici pt client, (decat poate tot la nivel suportiv de fapt cu cativa narcisisti mai cititi carora le face placere sa le fie acordat acest nivel de atentie, si poate si util profesional unor artisti pt surse de inspiratie in caz ca sunt interesati de asa ceva), nici pt comunicare obisnuita cu amici sau colegi sau manageri, nici in mod special pt vreo autocunostere personala si asa recent reconfirmata ca fiind inutila/ineficace, (din cauza de bias greu/imposibil de evitat/corectat), ci decat efectiv poate real utila pt relaxare, sustinere moral si evitare de burn out pt un psihoterapist psihodinamic interesat literar, sau pt cineva interesat de o eventuala cariera in domeniul criticii si istoricii literare, sau comunicatii mass-mediatice si/sau PR. Or mai fi si alte aplicatii, de ex am identificat niste aplicatii deja utilizate pe activitati educative teoretice BOR, (Biserica Ortodoxa Romana), dar educatia (teoretica) tine, cred eu, in mare parte tot de domeniul comunicatii/PR. Adica nu zic ca teoriile psihodinamice clasice sau chiar unele mai de dupa ar fi total inutile in sens larg, doar ca nu sunt comun utile in viata de zi cu zi comunicatii de nivel comun amici, colegi, manager, (fie ca astia au diverse patologii neuropsihiatrice sau nu).
Aspirant: Îmi pari genul de persoană care se descurcă în a crea impresia că ştie despre ce vorbeşte dar care probabil nu are nici un contact real cu obiectul discuţiei.
Sau dacă ai un contact poate îmi spui şi mie în ce constă acesta. În ce măsură ai utilizat psihoterapiile psihodinamice despre care vorbeşti atât de mult?
BTW, Adler este psihodinamic numai cu numele, fiindcă în esenţă este cognitivist şi umanist. Am ceva experienţă în cunoaşterea lui şi de aceea şi spun.
Eu nu utilizez cunostinte sau tehnici de psihoterapii psihodinamice pt ca nu lucrez in mass-media, educatie, sau critica literara. Totodata eu sunt de mult consolat cu ideea ca ceea ce trece drept comunicare intre diverse persoane off-serviciu, (uneori si on-serviciu, daca e de tip mai disfunctional si unde exista multi angajati mai stressati), sunt mai mult monologuri in cuvinte rostite la nivel compulsiv cu efect mai mult sau mai putin real de a diminua o stare de anxietate personala, cu atat mai mult on-line unde mediul nu permite alte feluri de comunicare.
Eu personal scriu comentarii pe bloguri in lb romana de aprox 1 an si o faca pt ca sa am posibilitatea de a utiliza inca o perioada lb romana, nu atat de a comunica ceva cuiva anume in mod special, desi uneori mai sar peste cal si ma adresez direct cuiva sau pun o intrebare cuiva, desi recunosc ca este ceva care frizeaza neeticul, si imi cer iertare. Uneori chiar scriu chestii la nivel de Spam aproape, doar pt a utiliza anumite cuvinte sau expresii pe care eu nu am avut ocazia sa le folosesc prea des in lb romana ! Pt asta NU imi cer iertare, pt ca chiar cred ca e posibil mai larg social beneficent, inclusiv pt mine personal, pt largirea vocabularului.
Pe o nota optimista, pot sa reconfirm ca in cazul meu personal absolut orice am comunicat eu cuiva vreodata fie in cuvinte, fie si in alte moduri atat la serviciul meu nr 1 de functionar, cat si la serviciul 2 de lucrator de phone sex, cat si in timpul liber, efectiv NU a avut niciodata vreun efect semnificativ (fie pozitiv fie negativ) pe termen mediu sau lung asupra comportamentului acelei persoane, fie ca a auzit sau inteles ce am zis eu, sau nu, ceea ce este, per total, cred eu, BINE, singurul efect pe termen scurt mai frecvent fiind acela ca lumea incepe sa se uite la ceas sau pur si simplu sa imi intoarca spatele, sa imi tranteasca usa in nas, etc., ceea ce e OK pt ca eu nu sunt prea sensibil la respingere sau sentiment de abandon, (decat efectiv EXCLUSIV si FOREVER & EVER din partea mamei mele personale).
Apreciez activitatea d-lui Adler pt promovarea dezvoltarii egalitatii femeilor in societate si in general activismul lui larg benefic social si ideile progresiste despre echitate sociala, si il consider total OK de promovat in continuare in societatea romana contemporana, mai ales la nivel de invatamant politic pt sustinerea cauzei feminismului, (care in Romania trebuie sa o ia de la capat cu studiatul valului 1,2,3, etc, ca in prezent se cam stie ca lb romana politica se afla inca in sec XIX, asa mai in general re preocupari si competente generale, inclusiv mass-mediatice si educative).
Am aflat ff recent despre chestiile astea de pe wikipedia, pt ca efectiv nu stiam de ce pare a fi dl Adler asa de des mentionat pe bloguri contemporane in lb romana, si a trebuit sa citesc despre el de pe wikipedia, si e total OK, ba am aflat chiar ca a fost considerat unul din parintii fondatori ai psihanalizei clasice, alaturi de d-nii S Freud si CG Jung, pt care eu personal am un mare respect, pt ca ideile lor raman deosebit de utile in sens deosebit de larg social societatilor noastre cotemporane, efectiv la nivel de sprijinit democratia si chiar posibil economia, si larg social public educativ...
...desi desigur au fost si folosite ulterior la nivel oarecum mai putin expert sau chiar de-a dreptul neetic pe domenii pt care nu au o eficacitate chiar atat de mare ca de ex in psihoterapiile de tip psihodinamic ulterior dezvoltate in sec XX, (dupa ce d-nii Freud, Jung, si Adler chiar murisera si vocea d-nilor Abraham, Alexander, Hartmann & Erik Erikson, nu se mai auzeau chiar asa de bine in Europa mai larga din motive obiective ca erau deja departe, plus in Est ulterior, din cauza Razboiului Rece, numai Adler fiind mai "permis" in Romania comunista, si Freud si Jung mai la nivel pe sub masa in cadrul academic BOR, unde deja patrunsesera in perioada pre WW II, desigur fara atributie directa asa recunoscuta pe fata, ca doar se stie ce vremuri erau alea si cum este BOR, dar a fost OK si asa, si posibil si la nivel de samizdat, dar total neexplicati si neintelesi in mod real posibil util la ceva anume), pt a trata afectiuni reale de oameni reali suferinzi pt care efectiv nu au eficacitate, cat si in mod total incorect, etc. Dar asta NU e vina ideilor d-lui Freud, Jung si Adler, sau a elevilor lor care s-au straduit cat au putut sa creeze in primul rand scoli, nu neaparat centre de tratament, (exact ceea ce recomandase si dl Freud, ca doar desigur ca dansul nu era un utopist social, si nu era nici asa de visator la nivel mai poetic si oarecum mai nepractic sau prea usor larg aplicabil, ca dl Jung), desi, desigur ca s-au oferit sa formeze si terapeuti, ca doar era nevoie atunci imediat dupa WW II peste tot in lume sa se dezvolte si sisteme de suport social mai largi pt mase mari de oameni mai vulnerabili de din perioada imediat de dupa razboi, (plus in crestere numerica in continuare si acum in paralel cu dezv economiei si a cresterii sperantei de viata, a migratiilor internationale in masa, a fugii din rural in urban), etc.
(Sorry pt alti nementionati total OK, de ex d-na Klein, care s-au ocupat in primul rand de dezvoltarea copiilor, dar efectiv nu ma intereseaza in clipa asta asa de mult, decat doar, re copii, doresc sa spun inca o data cat se poate de public ca recomand si sustin si eu cat se poate de personal Anatema si Excomunicare pt dl Bruno Bettelheim, cu singura lucrare OK, ca a luat si premiu de critic literar pt ea, fiind poate aia despre Basme, posibil de mentionat la cursurile de istoria literaturii)
Eu recunosc direct si sincer ca mie personal ideile psihanalitice la nivelul la care le pot cunoste eu citind pe wikipedia despre ele imi sunt total utile, la fel ca si alte chestii de trivia despre care citesc de pe wikipedia, ca de-stress personal la serviciu, si sper ca pot fi utile si altora si in acest fel, ba chiar si in feluri mai largi, (daca se vor pricepe educatorii academici din fac literatura/istoria literaturii, jurnalism, pedagogie, teologie, sa le promoveze si foloseasca la nivel OK competent si etic in Romania si in continuare).
Pt publicul mai larg non specific studios academic si non specific patologic suferind de ceva anume de varsta tanar adult interesat de experimentarea cresterii competentelor in stabilirea de relatii cat de cat stabile erotice si de serviciu cu alti tineri adulti, cel mai la moda (la nivel de remake si vintage) posibil chiar utile interesante, cred eu, ar fi poate ideile dl Heinz Hartmann, plus ulterior, mai recent, teoria disonantei cognitive, (asta poate mai mult si specific pt tinerii din domeniul/industria IT), iar pt tinerii mai tineri inca in formare ideile dl Higgins (Tory Edward, nu personajul din My Fair Lady), despre compararea selfului ought/actual/ideal vazut de sine si de altii, iar pt adultul mai in tranzitie catre adult matur, desigur, ultimele popularizari ale lucrarilor dl Kahnemann (si Tversky) cu aplicatii directe pe economie si diverse decizii de investitii. Pt tinerii veleitari scriitori de fictiune plus jurnalism, total OK-util si cititul despre terapia narativa dezvoltata de dl White din Australia & Epstein din NZ.
Nu cred că vorbeam despre respingere aici. Vroiam doar să văd de unde îţi extragi informaţiile pe care le postezi aici, nu din cauza anxietăţii personale ci din cauza dorinţei de a mă informa. Poate întradevăr terapiile psihodinamice nu sunt eficiente dar vreau să ştiu şi eu ce dovezi există în acest sens. Asta este tot. Îţi doresc o zi bună şi mult succes în ceea ce faci tu.
In primul rand re cultura generala, eu ma informez de pe Wikipedia, (in ultima vreme chiar si complementar si comparativ si pe mai multe limbi pt ca e chiar fun, plus am si o gramada de timp liber mai mult decat vreodata in viata mea inainte, pt care chiar ma simt oarecum real vinovat, prin urmare depun si un exces de zel compulsiv studios constiincios), si am si niste reviste culturale publicate de grupul corporatist Conde Nast pe care le urmaresc de mai multa vreme, iar despre ce e mai la moda in sanatate si stiinte, in principal ma informez de pe CNN-US-Health, plus cu dubla verificare uneori de pe Reuters si BBC, si daca e de nivel de spus ca ceva anume e mai eficace sau nu, mai ales daca e vorba de teme de interes de Sanatate Publica, incerc de obicei sa accesez studiul original macar si partial de pe Science sau din revista specifica in care a fost publicat, verificand, daca exista, si opinia NIH sau CDC, care sunt site-uri de domeniu gov nu com, (uneori si alte site-uri de Sanatate Publica care colaboreaza cu OMS/WHO), ca sa fie sigur, ca TOTUSI, ca blogger, deci prin DEFINITIE jurnalist, (chiar si amator, chiar si fara sa vreau, chiar daca nu am blog de interes jurnalistic) ma simt efectiv OBLIGAT sa iau in seama niste principii jurnalistice etice si profesionale de baza daca scriu ceva pe blogul meu, si ideal si pe blogurile altora, (desi aici recunosc ca o mai dau in bara pt ca adesea ce e on topic pe bloguri deja nu mai e la moda de mult in Stiinte la nivel mai larg, si nu am chef sa verific mereu in continuu sau repetat chestii care deja au fost comunicate mai demult), dar incerc sa o fac cat pot de constiincios ca sa nu creez panica sau scandal aiurea sau sa comunic chestii TOTAL aiurea sau false.
Aşa din experienţa mea de student în ale psihoterapiei, îţi pot spune că oameni au o dorinţă binefăcătoare de a se dezvolta şi de a simţi că au crescut, dar coborârea celorlalţi nu este o manieră tocmai eficientă de a creşte, este doar un mecanism de apărare (deprecierea). Şi atunci, oare de ce ne apărăm?
Prin urmare, hai să luăm ceea ce este bun din ceilalţi şi din formele lor de analiză a psihicului sau a sexualităţii (în cazul lui Freud) şi să ignorăm ceea ce va ignora fără îndoială şi istoria.
Sorry, ca nu am raspuns concret la intrebarea de mai sus din prima, dar am vrut sa re-verific dand Google, pt ca efectiv eu nu am mai citit despre chestii din astea de mai bine de 10 ani, cam de cand eram la liceu si a trebuit sa fac o compunere pt ora de lb engleza si am vrut sa fac pe nebunul, (ca am avut eu un conflict cu profesorul de engleza de la liceu care mi-a furat o carte de gramatica lb engleza si a frizat comportamental si o posibila instanta de posibil harassment sexual profesor-elev fata de mine, desi eu personal l-am iertat de atunci).
Da, e posibil sa ai dreptate, observ de pe acest articol mai jos linkat din 2003, ca unele forme de psihoterapii de tip psihodinamic pe termen scurt sub 12 luni oferite atat singure dar mai ales ALATURI de psihoterapia de tip cognitiv-comportamental (care asta ultima e mai larg chiar si pe CNN recent repetat recunoscut eficace in diverse tulburari depresive si anxietati), sa fie posibil utile pt subsetul oamenilor adulti diagnosticati cu unele tulburari de personalitate, (care sunt niste afectiuni cronice clasificate la vremea acelui studiu dupa DSM III, si din care unele, am impresia, nu vor mai apare astfel clasificate in DSM V, sau vor disparea cu totul, pt ca pur si simplu criteriile lor de diagnostic nu sunt considerate valide, asta fiind si problema actuala de baza, se pare, in psihiatria si psihologia clinica curenta, mai ales cand este vorba de afectiuni de tip tulburari de personalitate, dar, din pacate, observ de pe Google, si de unele afectiuni de dezvoltare copil din sfera autismului), si utile mai ales, cf alt articol si mai recent din 2010 din revista de popularizare Psychology Today in PRIMELE 3 luni, (ca daca se lungeste peste 3 luni costul nu mai justifica beneficiul, si articolul din 2003 chiar metinona acest lucru ca fiind destul de semnificativ de luat in seama pe viitor daca se doreste sustinerea ofertei de psihoterapii de tip psihodinamic pe termen scurt sau mediu pt publicul larg consumator care nu beneficiaza in general de venituri de nivel dl Woody Allen).
Disclaimer re dl Woody Allen: studiile de mai sus NU au studiat eficacitatea metodei de tratament numita psihanaliza in tratamentul unor diverse afectiuni psihologice, psihiatrice, neuropsihiatrice, si asta e ff important de retinut, mai ales ca mie personal imi plac ff mult filmele d-lui Woody Allen si daca psihanaliza l-a ajutat pe dansul sa fie mai functional si creeze acele filme, eu sunt total promo psihanaliza cat mai clasica si cat mai indelungata pt TOTI, chiar si nesuferinzi personal de ceva anume !
Articolul din Psychology Today din 2010 era si el, se pare, daca am inteles corect, de acord cu mine spunand ca intr-adevar pare a fi momentul ca psihologii clinicieni sa isi largeasca sfera preocuparilor nu numai a incerca sa ofere tratament persoanelor posibil suferinde de ceva anume, ci tuturor pt dezv potentialului creator al intregii populatii.
@De Wolf general: sa stii ca mie personal imi PLACE ff mult blogul tau, citesc destul de des ce scrii, la acelasi nivel aproape de cum citesc si blogul promo-holistic cu nuante de New Age al lui Anatol Basarab, de exemplu, dar SINCER din toata inima mi-am dorit sa oferi posibilitatea ca cititorii sa comenteze, pt ca desi am citit multe articole scrise de tine care mi s-au parut chiar interesante si in general autentic eclectic-comprehensive, (adica ai luat lucruri calitative de la mai multi psihologi sau oameni interesati de psihologie d enivel academic, si ai tratat subiectul chiar exhaustiv de nivel ca nu mai era nimic de zis), dar efectiv in cateva instante, probabil concret vreo 2, chiar am avut ceva de intrebat + de adaugat ca posibil interesant (in primul rand posibil concret util pt mine personal desigur, desi, sincer, m-am gandit ca or avea poate si altii posibile intrebari similare), si nu am avut cum ! Dar inteleg ca probabil doresti sa te feresti de posibilitatea de a fi cumva intrebat chestii care depasesc tepreticul, ca desigur ca nu ar fi etic sa oferi sugestii directe care ar friza o posibila conversatie real terapeutica on-line.
Sper ca e OK sa incerc sa iti comunic la nivel direct suportiv-validant-simpatetic (ca empatic ar fi oarecum prea mult spus pt ca habar nu am cine esti si nu cred ca avem experiente de viata sau profesionale comune) si:
I get u !
(Sper ca nu te vei simti jignit sau desconsiderat sau depreciat, pt ca NU am aceasta intentie fata de tine mai ales pt ca habar nu am cine esti si nici nu ma deranjeaza in mod special aceasta stare de lucruri).
1. Nu ar trebui să te mire faptul că americanii găsesc în mod deosebit utilă abordarea cognitiv-comportamentală, fiindcă ei duduie de pragmatism şi îşi închipuie că este suficient să îţi rezolvi problema şi să pleci în durerea ta. Uneori însă este mai bine să îţi oferi posibilitatea de a te autocunoaşte şi de a călători spre tine însuţi, într-un mod mai puţin ingineresc, pentru ca din această experienţă să rămâi cu bunul obicei de a-ţi acorda atenţie şi de a te dezvolta şi pe alte planuri decât pe cel material sau concret. Ei bine, consider că psihoterapiile psihodinamice cât şi cele umaniste, ar putea să facă asta.
2. Îţi mulţumesc frumos pentru aprecierile pozitive la adresa blogului meu. Eşti invitatul meu special să citeşti şi să discutăm, iar dacă te descurajează faptul că, pentru anumite considerente, blogul nu oferă posibilitatea la replică, atunci îţi recomand cu căldură să îmi laşi mesaje pe ID-ul close_2_flame. Voi răspunde cu siguranţă curiozităţilor sau sugestiilor, criticilor, etc, pe care ai să mi le aduci.
Este, cred eu, o modalitate mai intimă de a comunica iar mie îmi place intimitatea. Mulţumesc pentru înţelegere.
Re auto-cunostere, http://www.newyorker.com/online/blogs/books/2011/10/is-self-knowledge-overrated.html + http://www.newyorker.com/online/blogs/frontal-cortex/2012/06/daniel-kahneman-bias-studies.html
Re corespondenta privata, efortul e prea mare si nu merita (pt mine), eu in general folosind in acest moment blogurile nu atat in scop de comunicare in cuvinte, (care pt mine nu reprezinta un interes prea deosebit nici in real life, daramite in scris), dar mai curand pt a scrie in public diverse cuvinte si expresii care-mi plac sau pe care nu am avut ocazia sa le folosesc prea des in lb romana, in scop asa de luat ramas bun incet incet de la aceasta limba, pe care altfel eu nu am ocazia sa o folosesc, (pana cand voi deveni mai profund dement, desigur, si, pierzandu-mi amintirile despre limbile achizitionate mai tarziu, o voi reintalni inca o data inainte de a o pierde definitiv sau voi muri, care din astea o veni prima).
Draga Eugen Aspirant, te anunt in mod direct, caci se pare ca subtilitatea nu si-a atins tinta, ca TU esti scos de la inimioara mea, iar de data asta ai fost salvat de clopotel (Dw), pentru ca ti-a raspuns la comentarii. Stergand toate comentariile tale, asa cum imi vine sa o fac in ultima vreme, ar lasa comentariile lui sa para cam tzacanite. Acum, daca tot ati infiripat idila, va sfatuiesc sa mergeti in intimitatea voastra si pe a mea sa mi-o lasati mie. :))
Eu speram ca totusi comentasem on-topic aici mai sus, chiar inainte sa incep sa am aparte-ul cu De Wolf, care ala e de fapt, totusi, off-topic. Si ce inseamna ca sunt scos din "inimioara ta", ca sunt banat, adica sa nu mai fac niciodata vreun comentariu pe acest blog ? Eu accesez blogul tau oricum, pornind de la blogul lui Mircea Vladut, pt ca ai in blogroll adrese ale altor bloguri care-mi plac, si mi-e lene sa imi fac o lista proprie, dar nu e obligatoriu sa comentez sub articolele tale de pe blogul tau daca nu vrei.
Am impresia ca "mierda !" rostit simpatetic in lb spaniola nu merge la inteligibilitate prea bine nici cu vorbitorii de lb romana (la fel cum zisesem mai sus si despre francezii cu care am incercat asta)...ma intreb de ce oare, ca totusi sunt limbi latine cu toate...merge mult mai bine cu vorbitorii de lb engleza americana, care inteleg mult mai bine ce inseamna "shit !" rostit in mod amical, fie pe engleza, fie pe spaniola, efectiv indiferent de originea lor etnica si culturala. Este, prin urmare, o chestie clar lingvistic culturala mai degraba decat lingvistic neurologica. Am aflat, cu ocazia asta, cred, ceva posibil chiar practic util pt mine la ambele mele joburi, (desi ma rog citisem mai devreme ceva in legatura cu asta despre umor, dar nu ma gandisem sa extrapolez in mod aplicabil la acea vreme pt ca era despre umor nu simpatie, era legat de conversatii diplomatice si de negociere, nu de simplu interchange social, si era despre arabi nu norvegieni). Multumesc.
Treaba cu "te înţeleg" nu e chiar aşa de simplă. Poate avea mai multe înţelesuri. Poate însemna doar că cel cu care dialoghezi a priceput doar ce anume vrei să-i spui (ca logică); nu-i obligatoriu să însemne şi că înţelege sentimentul sau starea. Bineînţeles că şi reciproca e valabilă. Uneori, aceste două cuvinte ("te înţeleg"), dacă sunt rupte din contextul unei discuţii, s-ar putea să nu aibă niciun sens. În afara cuvintelor, şi mimica interlocutorului poate schimba sensul acestor cuvinte. Ce doream să spun e că nu mă pot descurca să-ţi răspund doar pe baza celor două rânduri scrise de tine.
Am o prietena care imi spunea ca singurele mele postari bune sunt cele de o propozitie-doua. :)) In rest, balarii...
Dar cand te uiti tu la mine, in timp ce eu iti povestesc, si simti o data cu mine...este adevarat ca o poti face numai pentru ca impartasim aceleasi trairi?
Pai da, cam asta e si definitia empatiei, (spre deosebire de simpatie). Am citit (pe CNN + coroborat cu niste site-uri gasite pe Google la nivel de search inexpert superficial), ca si empatia se poate educa la nivel expert elevilor care par ca nu au o capacitate prea dezvoltata pt asa ceva, (desi eu personal cred ca e cam greu fata de cei insensibili la pedepse sau posibil insensibili la teama de respingere sociala, care invata diverse chestii mai greu in general, si nu merge asa de usor la ei cu metodele clasice de invatamant cu morcovul si batul sau eventual un soc dureros, care sunt considerate metode cat de cat eficiente pt a educa diversi oameni despre diverse chestii), plus ca in ultima vreme e la moda sa se demostreze ca si empatia asta e ceva genetic care a fost considerat posibil util de mentinut la nivel genetic evolutionar de baza pt mentinere de specie.
Eugen, esti incorigibil! nimeni nu doreste definitii! si daca ar dori, oamenii astia stiu unde sa si le caute. Nu numai ca stiu sa le gaseasca singuri pe internet, dar stiu sa faca diferenta intre empatie si simpatie pentru ca ei traiesc. Traiesc aceste sentimente/emotii. Sunt la varsta la care definitiile le sunt clare. Ba mai mult, suntem satui de definitii si teorii.
Ma sufoci Eugen, nu-mi lasi spatiu pe propriu blog. Ma calaresti, mi te sui in cap, mi te bagi cu forta pe gat si mi se apleaca! Nici macar nu-ti citesc carnatii de postari si ma chinui foarte mult sa gasesc postarile celorlalti printre carnatii lungi pe care ii lasi aici. N-am nimic cu tine, dar nu te mai vreau aici pentru ca nu ma mai simt bine pe blogul MEU din cauza ta. Nu zic ca scrii tampenii, dar scrii foarte mult si in acest moment al vietii mele nu am rabdare, chef si dispozitie pentru textele tale. Scrie-le la tine pe blog. Te rog!!! Ti-as zice sa scrii doar cate un comentariu scurt, dar asta te depaseste, pt ca la tine scrisul e act compulsiv. Lasa-ma in pace! :)) Cum sa mai zic ca sa pricepi? Cineva sa ma salvezeeeeeeee....
Am inteles. Intrebasem si mai sus, insa nu ai raspuns concret. Nu ar fi fost nevoie decat de o clarificare simpla, nu era nevoie sa te enervezi si sa suferi la acest nivel de cerut efectiv ajutor de la altii, ca m-ai speriat, pe bune, zau...nu glumesc, chiar m-am ingrijorat.
Si despre definitii, sa stii ca eu am aflat abia recent, la 31 de ani care e diferenta intre empatie si simpatie. DE UNDE sa stiu eu chestii din astea, ca doar nu am vocabularul abstract atat de dezvoltat ? Mie de aia imi place sa citesc definitii, ca sa inteleg ce cuvinte folosesc atunci cand folosesc cuvinte. Eu am respect pt cuvinte in general.
Dar, in fine, am inteles dorinta ta expresa, si nu am sa mai comentez pe blogul tau.
Poate da, poate nu (ca să-ţi răspund la obiect). Poţi avea pe cineva în faţă căruia să-i spui ceva. E posibil să te înţeleagă, dar să nu aibă aceleaşi trăiri. Dacă dai peste cineva calculat şi rece, pentru care primează logica şi nu sentimentul, atunci nu-i a bună.
De regula situatiile de genul/care necesita te inteleg sunt desfasurate in fata cuiva fata de care simti o oarecare apropiere. O mai faci, poate,mai necugetat in fata unui rational in mometul in care cedezi, insa atunci nu te astepti sa te inteleaga cineva. Ma rog, nu mai pare simplu deloc. :)) Ce-ai facut, Max?
Aici ai puţintică dreptate... ;) Ce te faci când nu raţiunea te ghidează, ci altceva? Ajungi până la urmă să-ţi spui (şi, poate, să-i spui) doar... "cum o vrea Domnul!". Dar poate că atunci îţi simţi cu adevărat sufletul. Simţi că trăieşti! Nici nu mai contează restul, fie ce-o fi! :)
Adevarul este ca la tine „raspuns concret„ n-a mai ramas decat un pumn in gura sa fie, pentru ca ti-am zis asta in fel si chip. Sau credeai ca am facut pasiune din a-ti sterge comentariile. Ca n-au intrat la spam sa stii. Au fost sterse! Si asa va fi sters tot ce vine de la tine din acest moment.
Nu esti tu atat de important incat sa ma enervez, dar acum sunt enervata rau, pentru ca am gasit un mail cu o rugaminte sa fie scos din lista numai sa se scape de tine! Fa-mi un serviciu, daca nu mai gasesti persoana in lista mea este pentru nu doreste sa comentezi la ea pe blog!!! Ai inteles???? Da, sunt enervata, ca pentru carnatii tai, trebuie sa scot din lista oameni care mie imi plac!!!! Alea cu fachiu le zic tare, intre peretii camerei mele!
Cand cineva spune "te inteleg" poate ca in primul rand vrea sa te aline, sa iti aline o stare de moment in care poate suferi, sau esti trist, sau esti pur si simplu intr-o stare de spirit care iese din normalul starilor de zi cu zi cand nu arati celorlalti mai mult decat masca zilnica . Acel cineva care "te intelege" vrea sa iti transmita ceva de genul " nu esti singurul, nu se moare din asta, si eu am trecut prin asta, stiu, cunosc".Este vorba despre empatie intr-o mare masura, cateodata doar empatia omului care simte suferinta caci te vede suferind poate si vrea sa iti dea ceva, o vorba buna, sa sufere alaturi de tine prin intelegere (daca este vorba despre o experienta neplacuta) dar poate fi si empatia omului care "te intelege" sau intelege prin ce treci prin prisma propriilor experiente de viata. Eu asa cred. In primul rand omul care spune asta o spune ca sa te aline, se face cumva confrate cu tine, de parca in 2 gandurile, trairile, suferintele, intrebarile s-ar duce mai usor. Apoi poate omul care spune asta simte empatic starea ta psihica din momentul acela, poate a trecut si persoana prin experiente asemenatoare si momentul ii trezeste amintiri, stari , suferinte si rupturi poate inchegate intre timp...cine stie, si intelegand din nou propriul adevar aflat din experienta respectiva de viata ,retraind din nou propriile raspunsuri descoperite atunci...se recunoaste in tine si iti spune: te inteleg, inteleg prin ce treci.
Bine inteles daca nu este vorba despre o comunicare de alta natura, transmiterea unei informatii de la o persoana spre alta persoana si raspunsul : te inteleg , sa fie clar ca nu este vorba despre nici o neintelegere.
Fiecare om se crede unic, de fapt trairile sunt universale, noi toti avem experiente si trairi umane, ne recunoastem intre oameni , ne recunoastem in experientele altora, retraim intamplari vechi, simtim dureri uitate, de aceea aveam cateodata nesabuinta sa mai scapam si cate un : te inteleg. Asta nu inseamna totusi ca cel care spune un te inteleg ...si intelege, mai exista si mincinosi.:) La fel cum exista oameni care nu deosebesc culorile verde si rosu dar vad diferenta de nuanta si stiu cand sa traverseze, exista oameni care nu deosebesc nici starile sufletesti si nu cunosc empatia dar au invatat ce sa zica si cum sa se comporte social.Desi ei nu inteleg nimic din acele trairi. Eu am renuntat de ceva ani la modul acesta de abordare a problemelor, cred ca omul intelept cu cat intelege mai multe cu atat se fereste sa o si recunoasca sau sa o sustina cu voce tare.
In orice caz,buna intrebarea, ne indeamna la gandire.Nu numai pentru a gasi un raspuns la intrebare dar ne indeamna si la a ne autoanaliza in comportament ( vom mai folosi vreodata acest : te inteleg? ).
E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159 E-mail: dawnacuna314@gmail.com *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta. *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică. *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata. *Dacă doriți să tratați infertilitatea. *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea. *Dacă vrei o vrajă de promovare.
poate trairi asemanatoare...doar astfel poti intelege cat de cat bine pe cineva...pentru mine cel putin asta este valabil...
RăspundețiȘtergereSi eu cred ca intelegerea adevarata este acea care este rezultatul unor experiente asemanatoare. Poti sa intelegi oarecum prin empatie, dar parca nu-i tot aia.
ȘtergereSau în timp ce încearca în zadar sa înteleaga spune asta doar ca sa participe la conversatie...
RăspundețiȘtergereDa, fac si eu asta uneori, dar numai sa scap de continuarea discutiei.
ȘtergereSau este politicos (politicoasa).
RăspundețiȘtergereSau ai o durere in cot, reactia e aceeasi. :)
Ștergere(eu vorbesc din propria experienta acum.)
Da, in lb romana nu suna prea calitativ autentic ca expresie empatic validanta pt posibila terapie de suport, poate mai bine ar fi, "simt ca ma indignez/intristez/uimesc/speriu/bucur si eu alaturi de tine cand imi povestesti chestia asta, si ai perfecta dreptate sa te simti asa" + (facultativ) "ce bine ca mi-ai povestit chestia asta pt ca nici nu-ti dai seama cat ma ajuta si pe mine numai si simplul fapt ca ai avut incredere in mine/ai depus efortul sau timpul sa imi povestesti asa ceva exact cand a trebuit", (sau mai pe scurt + mai intim off serviciu, "ce coincidenta de bun augur ! gand la gand cu bucurie !")
RăspundețiȘtergereCel mai pe scurt posibil folosit de mine personal cu efect OK, "I get u !", adaptat recent pt Norvegia, (inca mai fac repetitii), "I get u, nu-i asa ?"
ȘtergereScurt, in franceza, "ai, cochon !" (merge si la nervi si la bucurie norocoasa impartasite)
ȘtergereCel mai scurt direct util in spaniola, "mierda !", zambitor daca e cu simpatie, incruntat daca e cu nervi impartasiti. (Am incercat asta si in franceza dar a iesit cu sentimente ofensate, desi fusese spus cu simpatie, pt ca in franceza merge mai mult doar la nervi, plus din care 1/2 pot sa para ca ti-i reversi pe interlocutor in loc ca ii impartasesti cu interlocutorul)
ȘtergereP.S. Datorita acelui "nu-i asa ?" empatic si invitant la dialog norvegian, mi-am imbunatatit repertoriul si in lb engleza, care e ff empatic desi nu prea invita neaparat la continuarea dialogului, (de fapt nici in norvegiana nu invita neaparat la dialog suplimentar, e doar un tic verbal care suna f elegant ca si cum ar fi pregatit sa invite interlocutorul la dialog suplimentar): "ain't that the bomb/the shit ?"
RăspundețiȘtergereDe nivel larg acceptat ca total ridicol este managerialul in lb engleza, "I see..."
RăspundețiȘtergerete înțeleg
RăspundețiȘtergeredaca nici tu, atunci cine?!
Ștergere(da', conform teoriilor, noi ce impartim? :)) )
Avem propria noastră manieră de a înţelege fenomenul din faţa noastră dar este posibil să fi trecut şi noi prin evenimente asemănătoare, iar asta să uşureze înţelegerea ori să faciliteze un nivel mai profund de înţelegere.
RăspundețiȘtergereDar totuşi, aşa cum se spune, nu trebuie să ai toate bolile ca să fii un medic bun... Cred însă că este important să nu fim siguri că îl înţelegem pe celălalt până nu am aflat cât mai multe din dimensiunile implicate... adică sentimente, gânduri, proiecţii, motivaţii, scopuri, mesaje din spatele mesajului, etc.
S-ar putea de asemenea să fi trecut prin aceleaşi experienţe ca şi cel din faţa ta şi să nu înţelegeţi nici unul dintre voi ce se întâmplă de fapt... Este şi asta o posibilitate, nu-i aşa? :P
Nu cred ca era vorba despre interactiuni umane de nivel de tip de efectuat evaluari si/sau psihoterapie de tip psihodinamic !
ȘtergereEra vorba, cred eu, de modul de terapie de suport mult mai comun intalnit in viata de zi cu zi la locul munca intre colegi sau angajat-manager, sau off serviciu intre cunoscuti si prieteni!
Sper ca nici tu nu te obosesti cu formularile psihodinamice in afara orelor strict rezervate pt psihoterapie psihodinamica efectuata la nivel expert cu clienti platitori doritori de asa ceva, ca e totusi de nivel de depus efort pt care trebuie sa fii sigur ca primesti o oarecare recompensa, ca de utilitate practica s-a cam demonstrat ca nu prea are, nici pt client, (decat poate tot la nivel suportiv de fapt cu cativa narcisisti mai cititi carora le face placere sa le fie acordat acest nivel de atentie, si poate si util profesional unor artisti pt surse de inspiratie in caz ca sunt interesati de asa ceva), nici pt comunicare obisnuita cu amici sau colegi sau manageri, nici in mod special pt vreo autocunostere personala si asa recent reconfirmata ca fiind inutila/ineficace, (din cauza de bias greu/imposibil de evitat/corectat), ci decat efectiv poate real utila pt relaxare, sustinere moral si evitare de burn out pt un psihoterapist psihodinamic interesat literar, sau pt cineva interesat de o eventuala cariera in domeniul criticii si istoricii literare, sau comunicatii mass-mediatice si/sau PR. Or mai fi si alte aplicatii, de ex am identificat niste aplicatii deja utilizate pe activitati educative teoretice BOR, (Biserica Ortodoxa Romana), dar educatia (teoretica) tine, cred eu, in mare parte tot de domeniul comunicatii/PR. Adica nu zic ca teoriile psihodinamice clasice sau chiar unele mai de dupa ar fi total inutile in sens larg, doar ca nu sunt comun utile in viata de zi cu zi comunicatii de nivel comun amici, colegi, manager, (fie ca astia au diverse patologii neuropsihiatrice sau nu).
Aspirant: Îmi pari genul de persoană care se descurcă în a crea impresia că ştie despre ce vorbeşte dar care probabil nu are nici un contact real cu obiectul discuţiei.
ȘtergereSau dacă ai un contact poate îmi spui şi mie în ce constă acesta. În ce măsură ai utilizat psihoterapiile psihodinamice despre care vorbeşti atât de mult?
BTW, Adler este psihodinamic numai cu numele, fiindcă în esenţă este cognitivist şi umanist. Am ceva experienţă în cunoaşterea lui şi de aceea şi spun.
Eu nu utilizez cunostinte sau tehnici de psihoterapii psihodinamice pt ca nu lucrez in mass-media, educatie, sau critica literara. Totodata eu sunt de mult consolat cu ideea ca ceea ce trece drept comunicare intre diverse persoane off-serviciu, (uneori si on-serviciu, daca e de tip mai disfunctional si unde exista multi angajati mai stressati), sunt mai mult monologuri in cuvinte rostite la nivel compulsiv cu efect mai mult sau mai putin real de a diminua o stare de anxietate personala, cu atat mai mult on-line unde mediul nu permite alte feluri de comunicare.
ȘtergereEu personal scriu comentarii pe bloguri in lb romana de aprox 1 an si o faca pt ca sa am posibilitatea de a utiliza inca o perioada lb romana, nu atat de a comunica ceva cuiva anume in mod special, desi uneori mai sar peste cal si ma adresez direct cuiva sau pun o intrebare cuiva, desi recunosc ca este ceva care frizeaza neeticul, si imi cer iertare. Uneori chiar scriu chestii la nivel de Spam aproape, doar pt a utiliza anumite cuvinte sau expresii pe care eu nu am avut ocazia sa le folosesc prea des in lb romana ! Pt asta NU imi cer iertare, pt ca chiar cred ca e posibil mai larg social beneficent, inclusiv pt mine personal, pt largirea vocabularului.
Pe o nota optimista, pot sa reconfirm ca in cazul meu personal absolut orice am comunicat eu cuiva vreodata fie in cuvinte, fie si in alte moduri atat la serviciul meu nr 1 de functionar, cat si la serviciul 2 de lucrator de phone sex, cat si in timpul liber, efectiv NU a avut niciodata vreun efect semnificativ (fie pozitiv fie negativ) pe termen mediu sau lung asupra comportamentului acelei persoane, fie ca a auzit sau inteles ce am zis eu, sau nu, ceea ce este, per total, cred eu, BINE, singurul efect pe termen scurt mai frecvent fiind acela ca lumea incepe sa se uite la ceas sau pur si simplu sa imi intoarca spatele, sa imi tranteasca usa in nas, etc., ceea ce e OK pt ca eu nu sunt prea sensibil la respingere sau sentiment de abandon, (decat efectiv EXCLUSIV si FOREVER & EVER din partea mamei mele personale).
P.S.
ȘtergerePromo-PR (partea 1):
Apreciez activitatea d-lui Adler pt promovarea dezvoltarii egalitatii femeilor in societate si in general activismul lui larg benefic social si ideile progresiste despre echitate sociala, si il consider total OK de promovat in continuare in societatea romana contemporana, mai ales la nivel de invatamant politic pt sustinerea cauzei feminismului, (care in Romania trebuie sa o ia de la capat cu studiatul valului 1,2,3, etc, ca in prezent se cam stie ca lb romana politica se afla inca in sec XIX, asa mai in general re preocupari si competente generale, inclusiv mass-mediatice si educative).
Am aflat ff recent despre chestiile astea de pe wikipedia, pt ca efectiv nu stiam de ce pare a fi dl Adler asa de des mentionat pe bloguri contemporane in lb romana, si a trebuit sa citesc despre el de pe wikipedia, si e total OK, ba am aflat chiar ca a fost considerat unul din parintii fondatori ai psihanalizei clasice, alaturi de d-nii S Freud si CG Jung, pt care eu personal am un mare respect, pt ca ideile lor raman deosebit de utile in sens deosebit de larg social societatilor noastre cotemporane, efectiv la nivel de sprijinit democratia si chiar posibil economia, si larg social public educativ...
...desi desigur au fost si folosite ulterior la nivel oarecum mai putin expert sau chiar de-a dreptul neetic pe domenii pt care nu au o eficacitate chiar atat de mare ca de ex in psihoterapiile de tip psihodinamic ulterior dezvoltate in sec XX, (dupa ce d-nii Freud, Jung, si Adler chiar murisera si vocea d-nilor Abraham, Alexander, Hartmann & Erik Erikson, nu se mai auzeau chiar asa de bine in Europa mai larga din motive obiective ca erau deja departe, plus in Est ulterior, din cauza Razboiului Rece, numai Adler fiind mai "permis" in Romania comunista, si Freud si Jung mai la nivel pe sub masa in cadrul academic BOR, unde deja patrunsesera in perioada pre WW II, desigur fara atributie directa asa recunoscuta pe fata, ca doar se stie ce vremuri erau alea si cum este BOR, dar a fost OK si asa, si posibil si la nivel de samizdat, dar total neexplicati si neintelesi in mod real posibil util la ceva anume), pt a trata afectiuni reale de oameni reali suferinzi pt care efectiv nu au eficacitate, cat si in mod total incorect, etc. Dar asta NU e vina ideilor d-lui Freud, Jung si Adler, sau a elevilor lor care s-au straduit cat au putut sa creeze in primul rand scoli, nu neaparat centre de tratament, (exact ceea ce recomandase si dl Freud, ca doar desigur ca dansul nu era un utopist social, si nu era nici asa de visator la nivel mai poetic si oarecum mai nepractic sau prea usor larg aplicabil, ca dl Jung), desi, desigur ca s-au oferit sa formeze si terapeuti, ca doar era nevoie atunci imediat dupa WW II peste tot in lume sa se dezvolte si sisteme de suport social mai largi pt mase mari de oameni mai vulnerabili de din perioada imediat de dupa razboi, (plus in crestere numerica in continuare si acum in paralel cu dezv economiei si a cresterii sperantei de viata, a migratiilor internationale in masa, a fugii din rural in urban), etc.
Promo-PR partea 2:
Ștergere(Sorry pt alti nementionati total OK, de ex d-na Klein, care s-au ocupat in primul rand de dezvoltarea copiilor, dar efectiv nu ma intereseaza in clipa asta asa de mult, decat doar, re copii, doresc sa spun inca o data cat se poate de public ca recomand si sustin si eu cat se poate de personal Anatema si Excomunicare pt dl Bruno Bettelheim, cu singura lucrare OK, ca a luat si premiu de critic literar pt ea, fiind poate aia despre Basme, posibil de mentionat la cursurile de istoria literaturii)
Eu recunosc direct si sincer ca mie personal ideile psihanalitice la nivelul la care le pot cunoste eu citind pe wikipedia despre ele imi sunt total utile, la fel ca si alte chestii de trivia despre care citesc de pe wikipedia, ca de-stress personal la serviciu, si sper ca pot fi utile si altora si in acest fel, ba chiar si in feluri mai largi, (daca se vor pricepe educatorii academici din fac literatura/istoria literaturii, jurnalism, pedagogie, teologie, sa le promoveze si foloseasca la nivel OK competent si etic in Romania si in continuare).
Pt publicul mai larg non specific studios academic si non specific patologic suferind de ceva anume de varsta tanar adult interesat de experimentarea cresterii competentelor in stabilirea de relatii cat de cat stabile erotice si de serviciu cu alti tineri adulti, cel mai la moda (la nivel de remake si vintage) posibil chiar utile interesante, cred eu, ar fi poate ideile dl Heinz Hartmann, plus ulterior, mai recent, teoria disonantei cognitive, (asta poate mai mult si specific pt tinerii din domeniul/industria IT), iar pt tinerii mai tineri inca in formare ideile dl Higgins (Tory Edward, nu personajul din My Fair Lady), despre compararea selfului ought/actual/ideal vazut de sine si de altii, iar pt adultul mai in tranzitie catre adult matur, desigur, ultimele popularizari ale lucrarilor dl Kahnemann (si Tversky) cu aplicatii directe pe economie si diverse decizii de investitii. Pt tinerii veleitari scriitori de fictiune plus jurnalism, total OK-util si cititul despre terapia narativa dezvoltata de dl White din Australia & Epstein din NZ.
Nu cred că vorbeam despre respingere aici. Vroiam doar să văd de unde îţi extragi informaţiile pe care le postezi aici, nu din cauza anxietăţii personale ci din cauza dorinţei de a mă informa. Poate întradevăr terapiile psihodinamice nu sunt eficiente dar vreau să ştiu şi eu ce dovezi există în acest sens. Asta este tot. Îţi doresc o zi bună şi mult succes în ceea ce faci tu.
RăspundețiȘtergereIn primul rand re cultura generala, eu ma informez de pe Wikipedia, (in ultima vreme chiar si complementar si comparativ si pe mai multe limbi pt ca e chiar fun, plus am si o gramada de timp liber mai mult decat vreodata in viata mea inainte, pt care chiar ma simt oarecum real vinovat, prin urmare depun si un exces de zel compulsiv studios constiincios), si am si niste reviste culturale publicate de grupul corporatist Conde Nast pe care le urmaresc de mai multa vreme, iar despre ce e mai la moda in sanatate si stiinte, in principal ma informez de pe CNN-US-Health, plus cu dubla verificare uneori de pe Reuters si BBC, si daca e de nivel de spus ca ceva anume e mai eficace sau nu, mai ales daca e vorba de teme de interes de Sanatate Publica, incerc de obicei sa accesez studiul original macar si partial de pe Science sau din revista specifica in care a fost publicat, verificand, daca exista, si opinia NIH sau CDC, care sunt site-uri de domeniu gov nu com, (uneori si alte site-uri de Sanatate Publica care colaboreaza cu OMS/WHO), ca sa fie sigur, ca TOTUSI, ca blogger, deci prin DEFINITIE jurnalist, (chiar si amator, chiar si fara sa vreau, chiar daca nu am blog de interes jurnalistic) ma simt efectiv OBLIGAT sa iau in seama niste principii jurnalistice etice si profesionale de baza daca scriu ceva pe blogul meu, si ideal si pe blogurile altora, (desi aici recunosc ca o mai dau in bara pt ca adesea ce e on topic pe bloguri deja nu mai e la moda de mult in Stiinte la nivel mai larg, si nu am chef sa verific mereu in continuu sau repetat chestii care deja au fost comunicate mai demult), dar incerc sa o fac cat pot de constiincios ca sa nu creez panica sau scandal aiurea sau sa comunic chestii TOTAL aiurea sau false.
ȘtergereAşa din experienţa mea de student în ale psihoterapiei, îţi pot spune că oameni au o dorinţă binefăcătoare de a se dezvolta şi de a simţi că au crescut, dar coborârea celorlalţi nu este o manieră tocmai eficientă de a creşte, este doar un mecanism de apărare (deprecierea). Şi atunci, oare de ce ne apărăm?
ȘtergerePrin urmare, hai să luăm ceea ce este bun din ceilalţi şi din formele lor de analiză a psihicului sau a sexualităţii (în cazul lui Freud) şi să ignorăm ceea ce va ignora fără îndoială şi istoria.
Toate cele bune!
Sorry, ca nu am raspuns concret la intrebarea de mai sus din prima, dar am vrut sa re-verific dand Google, pt ca efectiv eu nu am mai citit despre chestii din astea de mai bine de 10 ani, cam de cand eram la liceu si a trebuit sa fac o compunere pt ora de lb engleza si am vrut sa fac pe nebunul, (ca am avut eu un conflict cu profesorul de engleza de la liceu care mi-a furat o carte de gramatica lb engleza si a frizat comportamental si o posibila instanta de posibil harassment sexual profesor-elev fata de mine, desi eu personal l-am iertat de atunci).
ȘtergereDa, e posibil sa ai dreptate, observ de pe acest articol mai jos linkat din 2003, ca unele forme de psihoterapii de tip psihodinamic pe termen scurt sub 12 luni oferite atat singure dar mai ales ALATURI de psihoterapia de tip cognitiv-comportamental (care asta ultima e mai larg chiar si pe CNN recent repetat recunoscut eficace in diverse tulburari depresive si anxietati), sa fie posibil utile pt subsetul oamenilor adulti diagnosticati cu unele tulburari de personalitate, (care sunt niste afectiuni cronice clasificate la vremea acelui studiu dupa DSM III, si din care unele, am impresia, nu vor mai apare astfel clasificate in DSM V, sau vor disparea cu totul, pt ca pur si simplu criteriile lor de diagnostic nu sunt considerate valide, asta fiind si problema actuala de baza, se pare, in psihiatria si psihologia clinica curenta, mai ales cand este vorba de afectiuni de tip tulburari de personalitate, dar, din pacate, observ de pe Google, si de unele afectiuni de dezvoltare copil din sfera autismului), si utile mai ales, cf alt articol si mai recent din 2010 din revista de popularizare Psychology Today in PRIMELE 3 luni, (ca daca se lungeste peste 3 luni costul nu mai justifica beneficiul, si articolul din 2003 chiar metinona acest lucru ca fiind destul de semnificativ de luat in seama pe viitor daca se doreste sustinerea ofertei de psihoterapii de tip psihodinamic pe termen scurt sau mediu pt publicul larg consumator care nu beneficiaza in general de venituri de nivel dl Woody Allen).
http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleID=176313#Results
Disclaimer re dl Woody Allen: studiile de mai sus NU au studiat eficacitatea metodei de tratament numita psihanaliza in tratamentul unor diverse afectiuni psihologice, psihiatrice, neuropsihiatrice, si asta e ff important de retinut, mai ales ca mie personal imi plac ff mult filmele d-lui Woody Allen si daca psihanaliza l-a ajutat pe dansul sa fie mai functional si creeze acele filme, eu sunt total promo psihanaliza cat mai clasica si cat mai indelungata pt TOTI, chiar si nesuferinzi personal de ceva anume !
ȘtergereArticolul din Psychology Today din 2010 era si el, se pare, daca am inteles corect, de acord cu mine spunand ca intr-adevar pare a fi momentul ca psihologii clinicieni sa isi largeasca sfera preocuparilor nu numai a incerca sa ofere tratament persoanelor posibil suferinde de ceva anume, ci tuturor pt dezv potentialului creator al intregii populatii.
http://www.psychologytoday.com/blog/psychoanalytic-excavation/201002/ground-breaking-study-efficacy-psychodynamic-psychotherapy
@De Wolf general: sa stii ca mie personal imi PLACE ff mult blogul tau, citesc destul de des ce scrii, la acelasi nivel aproape de cum citesc si blogul promo-holistic cu nuante de New Age al lui Anatol Basarab, de exemplu, dar SINCER din toata inima mi-am dorit sa oferi posibilitatea ca cititorii sa comenteze, pt ca desi am citit multe articole scrise de tine care mi s-au parut chiar interesante si in general autentic eclectic-comprehensive, (adica ai luat lucruri calitative de la mai multi psihologi sau oameni interesati de psihologie d enivel academic, si ai tratat subiectul chiar exhaustiv de nivel ca nu mai era nimic de zis), dar efectiv in cateva instante, probabil concret vreo 2, chiar am avut ceva de intrebat + de adaugat ca posibil interesant (in primul rand posibil concret util pt mine personal desigur, desi, sincer, m-am gandit ca or avea poate si altii posibile intrebari similare), si nu am avut cum ! Dar inteleg ca probabil doresti sa te feresti de posibilitatea de a fi cumva intrebat chestii care depasesc tepreticul, ca desigur ca nu ar fi etic sa oferi sugestii directe care ar friza o posibila conversatie real terapeutica on-line.
RăspundețiȘtergereSper ca e OK sa incerc sa iti comunic la nivel direct suportiv-validant-simpatetic (ca empatic ar fi oarecum prea mult spus pt ca habar nu am cine esti si nu cred ca avem experiente de viata sau profesionale comune) si:
I get u !
(Sper ca nu te vei simti jignit sau desconsiderat sau depreciat, pt ca NU am aceasta intentie fata de tine mai ales pt ca habar nu am cine esti si nici nu ma deranjeaza in mod special aceasta stare de lucruri).
1. Nu ar trebui să te mire faptul că americanii găsesc în mod deosebit utilă abordarea cognitiv-comportamentală, fiindcă ei duduie de pragmatism şi îşi închipuie că este suficient să îţi rezolvi problema şi să pleci în durerea ta. Uneori însă este mai bine să îţi oferi posibilitatea de a te autocunoaşte şi de a călători spre tine însuţi, într-un mod mai puţin ingineresc, pentru ca din această experienţă să rămâi cu bunul obicei de a-ţi acorda atenţie şi de a te dezvolta şi pe alte planuri decât pe cel material sau concret. Ei bine, consider că psihoterapiile psihodinamice cât şi cele umaniste, ar putea să facă asta.
RăspundețiȘtergere2. Îţi mulţumesc frumos pentru aprecierile pozitive la adresa blogului meu. Eşti invitatul meu special să citeşti şi să discutăm, iar dacă te descurajează faptul că, pentru anumite considerente, blogul nu oferă posibilitatea la replică, atunci îţi recomand cu căldură să îmi laşi mesaje pe ID-ul close_2_flame. Voi răspunde cu siguranţă curiozităţilor sau sugestiilor, criticilor, etc, pe care ai să mi le aduci.
Este, cred eu, o modalitate mai intimă de a comunica iar mie îmi place intimitatea. Mulţumesc pentru înţelegere.
Re auto-cunostere, http://www.newyorker.com/online/blogs/books/2011/10/is-self-knowledge-overrated.html + http://www.newyorker.com/online/blogs/frontal-cortex/2012/06/daniel-kahneman-bias-studies.html
ȘtergereRe corespondenta privata, efortul e prea mare si nu merita (pt mine), eu in general folosind in acest moment blogurile nu atat in scop de comunicare in cuvinte, (care pt mine nu reprezinta un interes prea deosebit nici in real life, daramite in scris), dar mai curand pt a scrie in public diverse cuvinte si expresii care-mi plac sau pe care nu am avut ocazia sa le folosesc prea des in lb romana, in scop asa de luat ramas bun incet incet de la aceasta limba, pe care altfel eu nu am ocazia sa o folosesc, (pana cand voi deveni mai profund dement, desigur, si, pierzandu-mi amintirile despre limbile achizitionate mai tarziu, o voi reintalni inca o data inainte de a o pierde definitiv sau voi muri, care din astea o veni prima).
Draga Eugen Aspirant,
RăspundețiȘtergerete anunt in mod direct, caci se pare ca subtilitatea nu si-a atins tinta, ca TU esti scos de la inimioara mea, iar de data asta ai fost salvat de clopotel (Dw), pentru ca ti-a raspuns la comentarii. Stergand toate comentariile tale, asa cum imi vine sa o fac in ultima vreme, ar lasa comentariile lui sa para cam tzacanite.
Acum, daca tot ati infiripat idila, va sfatuiesc sa mergeti in intimitatea voastra si pe a mea sa mi-o lasati mie. :))
Eu speram ca totusi comentasem on-topic aici mai sus, chiar inainte sa incep sa am aparte-ul cu De Wolf, care ala e de fapt, totusi, off-topic. Si ce inseamna ca sunt scos din "inimioara ta", ca sunt banat, adica sa nu mai fac niciodata vreun comentariu pe acest blog ? Eu accesez blogul tau oricum, pornind de la blogul lui Mircea Vladut, pt ca ai in blogroll adrese ale altor bloguri care-mi plac, si mi-e lene sa imi fac o lista proprie, dar nu e obligatoriu sa comentez sub articolele tale de pe blogul tau daca nu vrei.
ȘtergereP.S. Mierda !
ȘtergereDA!
Ștergeresi
Pofta buna!
Am impresia ca "mierda !" rostit simpatetic in lb spaniola nu merge la inteligibilitate prea bine nici cu vorbitorii de lb romana (la fel cum zisesem mai sus si despre francezii cu care am incercat asta)...ma intreb de ce oare, ca totusi sunt limbi latine cu toate...merge mult mai bine cu vorbitorii de lb engleza americana, care inteleg mult mai bine ce inseamna "shit !" rostit in mod amical, fie pe engleza, fie pe spaniola, efectiv indiferent de originea lor etnica si culturala. Este, prin urmare, o chestie clar lingvistic culturala mai degraba decat lingvistic neurologica. Am aflat, cu ocazia asta, cred, ceva posibil chiar practic util pt mine la ambele mele joburi, (desi ma rog citisem mai devreme ceva in legatura cu asta despre umor, dar nu ma gandisem sa extrapolez in mod aplicabil la acea vreme pt ca era despre umor nu simpatie, era legat de conversatii diplomatice si de negociere, nu de simplu interchange social, si era despre arabi nu norvegieni). Multumesc.
ȘtergereEu cred ca te inteleg. Adica inteleg ce vrei sa spui in acest articol. :))
RăspundețiȘtergereIn sfarsit! :))
ȘtergereTreaba cu "te înţeleg" nu e chiar aşa de simplă. Poate avea mai multe înţelesuri. Poate însemna doar că cel cu care dialoghezi a priceput doar ce anume vrei să-i spui (ca logică); nu-i obligatoriu să însemne şi că înţelege sentimentul sau starea. Bineînţeles că şi reciproca e valabilă. Uneori, aceste două cuvinte ("te înţeleg"), dacă sunt rupte din contextul unei discuţii, s-ar putea să nu aibă niciun sens.
RăspundețiȘtergereÎn afara cuvintelor, şi mimica interlocutorului poate schimba sensul acestor cuvinte.
Ce doream să spun e că nu mă pot descurca să-ţi răspund doar pe baza celor două rânduri scrise de tine.
Am o prietena care imi spunea ca singurele mele postari bune sunt cele de o propozitie-doua. :))
ȘtergereIn rest, balarii...
Dar cand te uiti tu la mine, in timp ce eu iti povestesc, si simti o data cu mine...este adevarat ca o poti face numai pentru ca impartasim aceleasi trairi?
Pai da, cam asta e si definitia empatiei, (spre deosebire de simpatie). Am citit (pe CNN + coroborat cu niste site-uri gasite pe Google la nivel de search inexpert superficial), ca si empatia se poate educa la nivel expert elevilor care par ca nu au o capacitate prea dezvoltata pt asa ceva, (desi eu personal cred ca e cam greu fata de cei insensibili la pedepse sau posibil insensibili la teama de respingere sociala, care invata diverse chestii mai greu in general, si nu merge asa de usor la ei cu metodele clasice de invatamant cu morcovul si batul sau eventual un soc dureros, care sunt considerate metode cat de cat eficiente pt a educa diversi oameni despre diverse chestii), plus ca in ultima vreme e la moda sa se demostreze ca si empatia asta e ceva genetic care a fost considerat posibil util de mentinut la nivel genetic evolutionar de baza pt mentinere de specie.
ȘtergerePS Pt cine eventual doreste o definitie cat mai clara comparativa intre empatie si simpatie, o poate gasi pe pagina wikipedia in lb italiana.
ȘtergereEugen,
Ștergereesti incorigibil!
nimeni nu doreste definitii! si daca ar dori, oamenii astia stiu unde sa si le caute. Nu numai ca stiu sa le gaseasca singuri pe internet, dar stiu sa faca diferenta intre empatie si simpatie pentru ca ei traiesc. Traiesc aceste sentimente/emotii. Sunt la varsta la care definitiile le sunt clare. Ba mai mult, suntem satui de definitii si teorii.
Ma sufoci Eugen, nu-mi lasi spatiu pe propriu blog. Ma calaresti, mi te sui in cap, mi te bagi cu forta pe gat si mi se apleaca! Nici macar nu-ti citesc carnatii de postari si ma chinui foarte mult sa gasesc postarile celorlalti printre carnatii lungi pe care ii lasi aici.
N-am nimic cu tine, dar nu te mai vreau aici pentru ca nu ma mai simt bine pe blogul MEU din cauza ta. Nu zic ca scrii tampenii, dar scrii foarte mult si in acest moment al vietii mele nu am rabdare, chef si dispozitie pentru textele tale. Scrie-le la tine pe blog. Te rog!!!
Ti-as zice sa scrii doar cate un comentariu scurt, dar asta te depaseste, pt ca la tine scrisul e act compulsiv.
Lasa-ma in pace! :))
Cum sa mai zic ca sa pricepi?
Cineva sa ma salvezeeeeeeee....
Am inteles. Intrebasem si mai sus, insa nu ai raspuns concret. Nu ar fi fost nevoie decat de o clarificare simpla, nu era nevoie sa te enervezi si sa suferi la acest nivel de cerut efectiv ajutor de la altii, ca m-ai speriat, pe bune, zau...nu glumesc, chiar m-am ingrijorat.
ȘtergereSi despre definitii, sa stii ca eu am aflat abia recent, la 31 de ani care e diferenta intre empatie si simpatie. DE UNDE sa stiu eu chestii din astea, ca doar nu am vocabularul abstract atat de dezvoltat ? Mie de aia imi place sa citesc definitii, ca sa inteleg ce cuvinte folosesc atunci cand folosesc cuvinte. Eu am respect pt cuvinte in general.
Dar, in fine, am inteles dorinta ta expresa, si nu am sa mai comentez pe blogul tau.
Poate da, poate nu (ca să-ţi răspund la obiect). Poţi avea pe cineva în faţă căruia să-i spui ceva. E posibil să te înţeleagă, dar să nu aibă aceleaşi trăiri. Dacă dai peste cineva calculat şi rece, pentru care primează logica şi nu sentimentul, atunci nu-i a bună.
ȘtergereDe regula situatiile de genul/care necesita te inteleg sunt desfasurate in fata cuiva fata de care simti o oarecare apropiere. O mai faci, poate,mai necugetat in fata unui rational in mometul in care cedezi, insa atunci nu te astepti sa te inteleaga cineva.
ȘtergereMa rog, nu mai pare simplu deloc. :)) Ce-ai facut, Max?
Aici ai puţintică dreptate... ;)
ȘtergereCe te faci când nu raţiunea te ghidează, ci altceva? Ajungi până la urmă să-ţi spui (şi, poate, să-i spui) doar... "cum o vrea Domnul!".
Dar poate că atunci îţi simţi cu adevărat sufletul. Simţi că trăieşti! Nici nu mai contează restul, fie ce-o fi! :)
Adevarul este ca la tine „raspuns concret„ n-a mai ramas decat un pumn in gura sa fie, pentru ca ti-am zis asta in fel si chip. Sau credeai ca am facut pasiune din a-ti sterge comentariile. Ca n-au intrat la spam sa stii. Au fost sterse!
RăspundețiȘtergereSi asa va fi sters tot ce vine de la tine din acest moment.
Nu esti tu atat de important incat sa ma enervez, dar acum sunt enervata rau, pentru ca am gasit un mail cu o rugaminte sa fie scos din lista numai sa se scape de tine!
Fa-mi un serviciu, daca nu mai gasesti persoana in lista mea este pentru nu doreste sa comentezi la ea pe blog!!! Ai inteles????
Da, sunt enervata, ca pentru carnatii tai, trebuie sa scot din lista oameni care mie imi plac!!!!
Alea cu fachiu le zic tare, intre peretii camerei mele!
Cand cineva spune "te inteleg" poate ca in primul rand vrea sa te aline, sa iti aline o stare de moment in care poate suferi, sau esti trist, sau esti pur si simplu intr-o stare de spirit care iese din normalul starilor de zi cu zi cand nu arati celorlalti mai mult decat masca zilnica .
RăspundețiȘtergereAcel cineva care "te intelege" vrea sa iti transmita ceva de genul " nu esti singurul, nu se moare din asta, si eu am trecut prin asta, stiu, cunosc".Este vorba despre empatie intr-o mare masura, cateodata doar empatia omului care simte suferinta caci te vede suferind poate si vrea sa iti dea ceva, o vorba buna, sa sufere alaturi de tine prin intelegere (daca este vorba despre o experienta neplacuta) dar poate fi si empatia omului care "te intelege" sau intelege prin ce treci prin prisma propriilor experiente de viata.
Eu asa cred. In primul rand omul care spune asta o spune ca sa te aline, se face cumva confrate cu tine, de parca in 2 gandurile, trairile, suferintele, intrebarile s-ar duce mai usor.
Apoi poate omul care spune asta simte empatic starea ta psihica din momentul acela, poate a trecut si persoana prin experiente asemenatoare si momentul ii trezeste amintiri, stari , suferinte si rupturi poate inchegate intre timp...cine stie, si intelegand din nou propriul adevar aflat din experienta respectiva de viata ,retraind din nou propriile raspunsuri descoperite atunci...se recunoaste in tine si iti spune: te inteleg, inteleg prin ce treci.
Bine inteles daca nu este vorba despre o comunicare de alta natura, transmiterea unei informatii de la o persoana spre alta persoana si raspunsul : te inteleg , sa fie clar ca nu este vorba despre nici o neintelegere.
Fiecare om se crede unic, de fapt trairile sunt universale, noi toti avem experiente si trairi umane, ne recunoastem intre oameni , ne recunoastem in experientele altora, retraim intamplari vechi, simtim dureri uitate, de aceea aveam cateodata nesabuinta sa mai scapam si cate un : te inteleg.
Asta nu inseamna totusi ca cel care spune un te inteleg ...si intelege, mai exista si mincinosi.:)
La fel cum exista oameni care nu deosebesc culorile verde si rosu dar vad diferenta de nuanta si stiu cand sa traverseze, exista oameni care nu deosebesc nici starile sufletesti si nu cunosc empatia dar au invatat ce sa zica si cum sa se comporte social.Desi ei nu inteleg nimic din acele trairi.
Eu am renuntat de ceva ani la modul acesta de abordare a problemelor, cred ca omul intelept cu cat intelege mai multe cu atat se fereste sa o si recunoasca sau sa o sustina cu voce tare.
In orice caz,buna intrebarea, ne indeamna la gandire.Nu numai pentru a gasi un raspuns la intrebare dar ne indeamna si la a ne autoanaliza in comportament ( vom mai folosi vreodata acest : te inteleg? ).
Great article. I also reccomend https://typkota.wordpress.com/2020/04/17/zapach-moczu-kota-moze-byc-bardzo-obrzydliwy-szczegolnie-jesli-twoj-kot-zacznie-sikac-poza-kuweta/
RăspundețiȘtergereE ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
RăspundețiȘtergereE-mail: dawnacuna314@gmail.com
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
*Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
*Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
*Dacă doriți să tratați infertilitatea.
*Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
*Dacă vrei o vrajă de promovare.