Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

luni, 20 decembrie 2010

Corpul meu de ciucan, pe post de termometru

Când stai prea mult într-un loc, nu te mai uiţi la ştiri pentru a afla temperaturile.
Pentru aflarea temperaturii nu ai de făcut altceva decât să deschizi fereastra. Evaluare sumară.
Pentru o evaluare cu marja de eroare de un grad este necesar să fac câţiva paşi în iarna de afară..
Astfel, când ninge uşor, afară e plăcut şi poţi să zâmbeşti senină (sau senilă, la alegere) afară sunt -2,-3 grade.
Dacă te pişcă puţin frigul pe la obrăjori, musai să fie -7,-8 grade.
Dacă atunci când respiri ţi se lipesc uşor nările (doar o senzaţie de lipire, atenţie! detaliile fac diferenţa) şi la primii paşi făcuţi în frig simţi că ţi-au îngheţat ovarele, musai sunt -16,-17 grade (bărbaţii, în schimb, vor simţi că au ovare).
Ei bine, dacă atunci când tragi aerul extrem de proaspăt în piept şi simţi că îţi îngheţaţă plămânii, dacă la cea mai mică mişcare a aerului simţi că o pelicula de gheaţă îţi face mulajul feţei, iar când intri la căldură îţi ia vreo 10 min să-ţi simţi din nou obrajii...pfff, să tot fie -25 de grade.
Dacă atunci când mergi nu mai auzi zgomotul străzii, estompat fiind de scârţâitul cristalin al zăpezii, dacă nările ţi se unesc la fiecare respiraţie într-un mod ...lipicios, sunt -30 de grade.
Dacă e atât de frig că te simţi casant, nările sunt înfundate de la mucii îngheţaţi care, btw, curg spre interior fiind îngheţeată ieşirea, ai reuşit să păşeşti la -35 grade.
O dată în viaţa mea, am prins zile cu -40,-41 de grade, genele şi sprâncenele erau albe, ca ale lui moşu. Nu, nu mi-a crescut şi barba dar cu siguranţă pasta în pix era îngheţată. Eram la liceu, iar cum pe vremea aia asemenea temperaturi nu se raportau, mergeam la şcoală, profesorii ne vorbeau, nu scria nimeni nimic pentru că realmente pixurile nu scriau, iar din 10 în 10 minute ne ridicam din bănci şi alergam câteva ture de sală. Desigur, stăteam înfofoliţi, să-ţi dai paltonul jos de pe tine chiar şi pentru 5 minute, era sport extrem.
Până la urmă cred că în viaţă totul e obişnuinţă!
Iarna abia e la început, azi -24 de grade am simţit eu, dar ei spun -25.

4 comentarii:

  1. De unde sa aiba Mosu -40 la mare la el?
    In cu totul alta ordine de idei, de ce crezi tu ca tot ce poate fi mai pretios si sa înghete sunt ovarele? Or mai fi si alte chestii valoroase.

    RăspundețiȘtergere
  2. ;))
    Mosu le are albe de la apa sarata, ca doar nu de la vremea cernuta prin sita lui.
    Apoi, am vorbit din instinctul meu matern, ca 'geaba creier fara ovare. Dar, mno, poti alege altceva sa-ti inghete...da'...mi-e sa nu-ti cada :)I greu la -40, zau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sophie,
    îmi clantane dinti-i-i-i-i! ce temperatura spui ca este?! -25?! groaznic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Carmen,
    acum mă înţelegi de ce am nevoie de timp să mă acomodez cu iarna. Eu pornesc centrala termică în septembrie şi o mai opresc prin luna mai, că se înţepeneşte frigul în depresiunea asta.
    Vara e într-o doară, cum zicem noi aici "într-o joi, după-masă". Toamna e timpurie, dar mai lungă. Poate de aia mă şi împac sufleteşte cu ea.

    RăspundețiȘtergere