Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

vineri, 25 martie 2011

Copiii spun lucrurilor pe nume...(6)

Cred că mulţi ne-am confruntat cu situaţia în care cineva din apropiere, poate coleg de birou, miroasea a transpiraţie, ori îşi trăgea "nasul", ori îşi "sugea" dinţii ori...
Se crează în noi un conflict interior puternic, nici nu suportăm situaţia nici nu ştim cum să-i punem capăt.
Demult, aveam o colegă cu miros de transpiraţie, din acela înţepător. Deşi transmiteam diverse semnale pe care le înţeleg, de regulă, cei neimplicaţi dar nu şi "adresantul", cum ar fi fereastra foarte des deschisă, aluzii prin discuţii referitoare la mirosuri, discuţii despre deodorante eficiente în caz de transpiraţie, despre boli şi tratamente care au ca efect secundar transiraţia urât mirositoare...degeaba. Cel vizat nu se prinde şi pace.
După o "şedinţă" cu colegele am decis că au fost epuizate toate aluziile directe şi indirecte şi trebuie luat taurul de coarne, problema pusă pe tapet.
Cum pentru aşa ceva trebuie un om puternic, am fost desemnată. Iar eu nu mă pricep la abordarea prin învăluire, drept pentru care am spus-o direct. Blând dar direct.
Fata a plâns, s-a supărat, m-a boscorodit cât a putut, dar s-a terminat cu mirosul. Nu, nu mirosea a parfum, dar nu mai mirosea nici a transpiraţie.

Ieri mi-am condus fiul la antrenament şi am rămas să schimb două vorbe cu antrenorul. Copiii se schimbau şi vorbeau între ei. După un timp, cum stăteau ei grămadă uitându-se la un telefon, am auzit:
-Nu te supăra Mihai, dar aşa de tare îţi miroase gura...mai spala-te şi tu...ce naiba!

Scurt! Fără strategii, fără reclamaţii pe la spate, direct la obiect.

14 comentarii:

  1. Si de regula nu se supara nimeni. Asta-i marea lor calitate: nu-s diplomati, eu în ultima vreme asociez diplomatia cu ipocrizia si nu-mi place.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' sa vezi cand ii spune asta copilul unui om mare venit in vizita (X, mirosi urat, de ce nu te speli?)... si tu faci fetze fetze...
    Sau cand ii spune unei tigancuse, cu care se dadea pe leagan, "Vaaaai ce bronzata esti! Da' tu nu esti tiganca, asa-i? Ca am eu o colega si e la fel de neagra ca si tine...da' aia e tiganca..."

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa-s copiii, directi! Din pacate dupa aia se fac oameni mari si devin barbati si femei...
    @dana
    fete-fete trebuia sa faca incumbentu nu tu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Prin structura lor copii sunt sinceri, naivi şi cinstiţi .

    Cat adevar e in spusele lui E. Cioran:
    "Nu le ingaduim decat copiilor si nebunilor sa fie sinceri cu noi; ceilalti, daca au indrazneala sa-i imite, se vor cai mai devreme sau mai tarziu pentru asta "

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan,
    ei se nasc cum trebuie si noi ii stricam facand din ei, pe cat e posibil, niste diplomati. Adica ipocriti, cum spui. Ca sa le fie mai usor in peisaj si ca sa stie la varsta adulta la ce trebuie sa revina, la a fi ei insisi. Desi, e tare obositor.

    RăspundețiȘtergere
  6. digodana,
    :) as putea sa scriu o carte cu asemenea momente. Cu Vladi, protagonist principal. De cand avea un an, aducea pantofii musafirilor, brusc, ii punea in bratele persoanei si spunea: "Vladi, nani".
    Am avut si perioada in care tinea teorii despre cat cauzeaza fumatul...nu puteai sa-i faci fata. Cand il vedeam ca da sa spuna ceva, deja transpiram...Si am transpirat o gramada.
    Apoi m-am spalat, n-am mirosit :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. mosu,
    incumbentu spune ca ai copil needucat si obraznic. In realitate asa se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  8. Florentin,
    pe nebuni ii inchidem in ospiciu, iar pe copiii ii pedepsim.
    Cam asta facem, ii 'modelam'.

    RăspundețiȘtergere
  9. Incercam sa-i facem diplomati pe ei pentru ca nu putem schimba lumea care-i ipocrita. Macar sa stie când pot sa dea cu bâta-n balta, pentru ca si ipocrizia are o limita.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan,
    sincer, crezi ca am face fata altfel? Sunt atatia care traiesc cu capul in nisip, incapabili sa suporte aceasta minunata viata.
    Nu-i mai bine sa ne zambeasca vanzatoarele in magazin? Macar ne intreaba cineva daca totul este in regula :)Sigur, nu mai intereseaza pe nimeni raspunsul. (imi place mie exemplul asta cu vanzatoarele din supermarket).
    Daca esti tu insuti si spui tot ce-ti trece prin minte si tot ce crezi cu adevarat, ramai singur impotriva tuturor. E interesant cum fac front comun chiar cei care se urasc de moarte impotriva ta. Pentru ca tu le strici 'realitatea'.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca am vreodata mare nevoie, pot sa te sun si sa-ti dau vreo persoana la telefon? Promit ca nu deranjez decat in caz de catastrofa sincera. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. drstoica,
    la ora asta am pus diplomatia in cui :)

    RăspundețiȘtergere
  13. angi,
    copiii spun lucruri grozave, nu?

    RăspundețiȘtergere