Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

joi, 31 martie 2011

Lucruri simple

Am văzut azi un băiat de 17 ani fixând nişte role în picioarele unei fete. Mai apoi o învaţa şi mersul pe role. Amândoi mă lasă să trec de ei, fata este jenată din cauza încercărilor stângace.
Îmi place să-i privesc şi mă bucur că locuiesc într-un oraş mai mic, iar tinerii îşi pot lasa lucrurile pe treptele unui magazin, fără nicio grijă.
Hai, nu suntem toţi marcaţi de valorile lui Iri şi ale Monicăi. Sau mai rău, ale mahalagioaicei şi Pepe.


Copilu' m-a întrebat dacă aş avea ceva împotrivă să treacă la catolici. Şi-atunci ştiu că îi place o fată...

Mă întreb dacă aş strânge de pe jos mizeria lăsată de alţii. Teoretic da, practic nu cred, depinde de mizerie. Într-o zi, în faţa blocului meu, erau aruncate nişte ambalaje de la dulciuri şi un flacon de bere ,murdar. M-am gândit că mi-e scârbă să pun mâna ple flacon, pubela e la două scări de bloc depărtare, iar eu sunt după o zi de muncă, obosită şi flămândă. Am trecut pe lângă ele şi le-am lăsat în seama tipei cu curăţenia. Dar dacă era un flacon curat, pubela aproape...m-aş fi aplecat. Dar sigur n-aş fi aruncat pe jos nimic. Şi nici bere la flacon nu beau. Ambalajele de la dulciuri le îndes în buzunare/geantă.

21 de comentarii:

  1. eu sunt convinsa ca monicile si pepeii vor disparea sau se vor imputina...nu se poate altfel...deocamdata inca sunt pe val si in luminile rampei...
    astfel de tineri simpli si adevarati ca cei din parculetul orasului tau vor iesi incet incet in fata...
    ar fi o prostie sa credem ca circul va disparea...dar putem sa speram asta...
    mi-e asa de dor sa recitesc "La Medelenii" lui Teodoreanu....mi-e dor de tandretea suava a iubirilor de adolescenta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu suntem marcaţi, dar ţinem cu Moni...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca de fiecare data foarte la obiect,comentariile tale, pline de profunzime si sincere.

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora,
    o lume perfecta nu exista, uite ca pornim bine, ca mai apoi, nu stiu cand, se produce scurtcircuitul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vania,
    indiferent de conditii, tot partinitor...:)
    Si de ce nu tii cu Iri?

    RăspundețiȘtergere
  6. florentin,
    multumesc! E chestie de exercitiu. In plus, pe cine sa pacalesc? pe mine?

    RăspundețiȘtergere
  7. La catolici înca-i bine...
    Cred ca mi s-a întâmplat sa si ridic ceva de pe jos, dar nu-mi place sa se faca din asta un spectacol, am mai spus-o si s-a înteles altceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. Azi,dupa doua ore de munca ,adica dans popular de bihor:)cu niste liceeni simpatici,am avut surpriza sa gasesc pungi goale de pufuleti sau alte dulciuri,lasate de altii in sala festiva a scolii.Am inceput eu sa adun,dar "dansatorii" mi s-au alaturat.
    Adica e bine sa inceapa cineva,mai ales daca ceilalti baga de seama si iau aminte!
    E bine sa traiesti intr-un orasel micut!

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca visul fetelor este sa fie o Monica, avem o mare problema. Sa te duci sa te culci cu un batran, pentru ca il iubesti, fireste, nu pentru abnii lui, ca vorba aia, masini si apartamente de sute de mii de euro ti-ai luat pe banii munciti de tine, este destul de grav, lipsa de educatie creaza astfel de caractere.

    Astfel de caractere sunt si cele care arunca hartia pe jos, desi ar putea sa o puna intr-un buzunar. Sincer, eu am ajuns sa fac ceva pe el de simt civic. Nu merita ca eu sa adun hartia altuia.

    RăspundețiȘtergere
  10. angi,
    ai dreptate, copiii sunt cei mai buni 'imitatori'.
    Recunosc, ca la lectii si eu sunt mai priceputa, la ai mei 'a prins'. Vladi(Copilu' de 14 ani) este innebunit dupa natura, padure...si-mi amintesc cand am fost in toamna tarzie cu el pe dealuri, fara sa-i spun a ridicat o punga din iarba si a carat-o cu el pana jos, la baza dealului unde a putut sa o arunce.

    Da, chiar dimineata constatam, ca au maturat parcurile si fiecare spatiu verde de frunze si acum totul este pregatit de primavara, iarba poate sa creasca linistita si sa cheme dupa ea si florile...

    RăspundețiȘtergere
  11. Costin,
    daca ma gandesc in general, nu stiu daca e numai visul fetelor sau putem extrapola si sa vorbim de visul romanului de a se imbogatii cu efort minim, dar maxim.

    Probabil cand exista o educatie buna a populatiei, simtul civic vine de la sine, nu mai e nimeni focusat pe el...iar aceasta educatie eu insist ca trebuie facuta cu consecventa, pentru ca vezi bine, altfel, ne mananca balariile si gunoaiele.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan,
    :) ma gandeam eu cand m-a intrebat, daca il refuz, am sanse sa 'produc' un alt Spinoza? ;))

    Ei, in general, toti am ridicat cate un gunoi cum s-a intamplat, de asemenea, si sa trecem pe langa gunoi.
    Mie mi-ar fi fost teama sa nu fac infarct de la surpriza. Recunosc, nu-mi plac surpizele decat anuntate. Apoi, fiecare reactioneaza in felul lui, iar in ziua de azi lumea e mult mai lejera. Nu suntem atenti unii la altii, ce sa mai zic de atentia pentru un flacon aruncat pe jos.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu pot sa nu aduc aminte de "let's do it, Romania". Eu ridic gunoiul altuia daca se intampla sa nu "nimereasca" cosul, in speranta ca declansez vreun sentiment de vinovatie in el. Cand vezi ca altcineva face ceea ce trebuia tu sa faci, poate are un impact mai mare. In rest, imi pare rau, dar mi-e scarba.

    Insa putem sa dedicam putin timp anul acesta, la let's do it romania, sa ne punem manusi, masti, sa luam saci si sa transmitem un mesaj. Si-l lasam pe Costin sa faca pe simtul nostru civic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sophiestricata ,

    eu merg pe principiul urmator: imi place sa stau in curatenie, deci fac curat in urma mea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din textul tau am înteles ca Vladi te-a întrebat, nu ti-a cerut voie.
    In general când copilu' îti cere voie si tu stii ca are ceva în capul lui si stie ce vrea ca asa a vrut el si tu, nu poti sa-l refuzi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dan,
    la varsta lui el face si-si doreste chestii interzise. Ce farmec mai are daca eu sunt de acord?

    RăspundețiȘtergere
  17. Asta uita romanul, ca schimbarea incepe de jos in sus si nu invers. Intai sa-si vada de propria educatie, abia dupa aia sa ceara guvernantilor, oricare ar fi ei, nici nu mai conteaza.
    Sunt atatia care au cosul de gunoi la doi pasi si arunca totusi tigara, ambalajul, petul pe jos... Ceea ce, sa fiu corect, se cam intampla si pe-"afara", in marile orase.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cred ca fiecare de aici a incercat, mai voalat sau nu sa spuna :'pacat ca nu toti gandim la fel'sau 'm-am saturat sa nu gandim toti la fel'.Sigur, in problema asta.

    drstoica, dar vorba aia, cum ca 'pestele de la cap se-mpute' unde-o aplicam?

    RăspundețiȘtergere
  19. E, dar tu nu stii ca popoarele au creat proverbe antitetice, pentru toate situatiile, ca sa gasim mereu justificari gandirii noastre? :)

    RăspundețiȘtergere
  20. drstoica,
    gandirii sau faptelor noastre?
    de ce crezi ca e valabil numai pt general, si redus la scara mica, tot de la cap porneste totul.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu, nu cred ca de la cap porneste totul. Intai se pun bazele piramidei, apoi varful da doar stralucire.

    RăspundețiȘtergere