Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Aproape ca acasă

Suntem șase naționalitați și 8 persoane.
Lângă mine o unguroaică de lângă Balaton. Se bucură, zice că se înțelege mai bine cu maghiarii din Ardeal decât cu ungurii ei. Îi zic că sunt româncă.
Dar vorbesc ungurește, insistă ea. Adevărat, dar sunt româncă.
Ea o dă înainte, adică sunt cetățean român de naționalitate maghiară. Nu, român verde.
Totuși, ea se înțelege bine cu maghiarii din Ardeal, deci ne înțelegem bine.

Azi o altă unguroaică mi-a zis că locuiesc într-un loc frumos, deosebit și că suferă că 'acest pământ le-a fost luat acum 90 de ani'.
Mâine am să-i zic și ei că sunt româncă. :)

Când murim avem nevoie de 2 metri de pământ. Dacă alegem incinerarea, nici atât.
Rușii nu se înțeleg cu estonienii...îmi doresc să lucrez singură. Mie mi se rupe cine stă în fața mea.
Vreau să treacă timpul mai repede, atât. Vreau să fiu bine.


19 comentarii:

  1. de abia astept sa-i spui :)
    oricum nu va intelege nimic...

    RăspundețiȘtergere
  2. =))
    ooof, istoria asta :)
    Pentru mine nu conteaza de ce nationalitate sunt oamenii, atat timp cat sunt OAMENI :) ...asta da raritate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pandhora draga :) o sa inteleaga crede-ma pe cuvant :)))))))si da de acord Ganguritu asa este atata timp cat este om nu are importanta de unde este.....da ungurii din ungaria iubesc ungurii din ardeal ....sunt periati pe aripa...si le place :))dar ii iubesc cand sunt in ardeal nu in tara lor :)))in schim ungurii din ardeal sunt la fel romani ca majoritatea se mamanc intre ei :) cei din ungaria nu:))deci sunt si deosebiri....in alta tara ungurii din ungaria sunt ft uniti si au o comunitate unita ...rar se spune despre romani asta :)))si in concluzie sa ii fie bine la cleo sa fie ok asta conteaza :)si nu am avut nevere divergente pe aceasta tema cu cleo :) si nici cu alti romani este chestie de percepere , mentalitate , educatie ...si multe altele....si cred ca fiecare are o doza de nationalism in el ....mai mare sau mai mica :)depinde de manifestare :)si percepere care iti sunt valorile :)deocamdata cleo sa fie ft bine asta conteaza :) si deocamdata este inconjurata de unguri...si care cum poate o ajuta :) caci merita :) suntem oameni :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, am niste amintiri anxioase, insa in fond si induiosatoare acum, ca m-am mai detasat un pic de atunci la nivel de "nu ma pricep/nu ma priveste, nu ma bag/nu ma complic", re. incercarile mele initiale total incompetente si ineficiente, in lipsa totala de inclinatie personala si/sau studii formale sau chiar informale in acest sens, de a functiona la nivelul profesional al d-lui Ban Ki-moon, (curent, si sper ca si viitor pt. a 2-a runda, dupa 2012, Secretar General ONU), in mediu de tip cultural international la serviciu !

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Insa deoarece eu nu prea sunt in stare sa ma tin nici de promisiuni-principii formulate pt. mine insumi, in mod prea consistent, mai am din cand in cand atacuri de panica sau accese de vinovatie, nu total nejustificate, fata de contribuabilii mai multor state pagubiti de mine personal de-a lungul vietii mele si chiar si in continuare si acum, uit din cand in cand sa ma comport cf. principiului enuntat intre ghilimele mai sus, mai ales cand mai aud/constientizez din cand in cand despre incompetenta profesionala de nivel de neglijenta in serviciu a curentului Director al Institutului Cultural Roman, (cf. mecanismului bine cunoscut de "deplasare" a vinei personale catre altii), si ma simt cumva obligat sa indeplines rol de ambasador cultural al Romaniei pe alte meleaguri, desi nu am nici studii nici experienta in indeplinirea unei asemenea functii, desi nici despre istoria si geografia Romaniei, daramite despre cultura romana, eu personal nu stiu prea multe, (mai corect zis aproape nimic), desi nu ma plateste nici nimeni pt. asa ceva, de ci e clar ca ar cam trebui sa incetez acest fel de comportament total neetic atat fata de mine personal, cat si fata de alti contribuabili al altor state pagubiti de mine, despre ale caror culturi nu mi-am planificat inca in mod optin echilibrat sa le fac si lor reclama alaturi de cultura romana, ca macar sa se poata alcatui vreun posibil echilibru bugetar re. partea de paguba financiara corecta care ar putea fi teoretic platita inapoi, in rate, acelor pagubiti de catre mine prin astfel de activitati efectuate in mod voluntar.

    Drept care, simtindu-ma in continuare vag-anxios re. incompetenta si indolenta, si intermitent vag vinovat fata de datoriile financiare fata de acei sus numiti pagubiti, pe care inca nici nu am inceput sa le cuantific, si inca se acumuleaza acum si in continuare, drept care, daca e sa fie sa ma urmareasca vreun bill collector vreodata pt. asa ceva, eu personal precis sunt de nivel de intrat la inchisoarea datornicilor, daca nu chiar poate, mai corect auto-evaluat, de nivel de frauda a la d-nii Lay, Skilling si Fastow de la Enron...am gasit solutia temporara de a-mi planifica fiecare zi de miercuri a saptamanii de lucru pt. a ma ingrijora in mod planificat si mai organizat, re. Diplomatie si in general vastul domeniu teoretic si practic intotdeauna posibil ingrijorator din punctul meu de vedere al Relatiilor Internationale.

    RăspundețiȘtergere
  6. P.P.S....dupa care incep sa ma simt si mai vinovat in mod nostalgic fata de toti membrii familiei mele care m-au sfatuit in mod cat se poate de potrivit si bine intentionat sa imi termin studiile la ASE, in loc sa fac decizii bruste de schimbari de planuri de cariera, ca daca nu chiar la nivel de diplomat, sau atasat cultural, macar la nivel de protocol tot as fi fi putut invata sa functionez macar cat de cat minim competent si eu.

    De aceea, mai ales ca eu chiar ca nu am mare lucru concret de facut la serviciul meu oficial (in afara de a apasa pe niste butoane, a raspunde la niste telefoane, a asista la niste sedinte cu cei 12 manageri ai mei si a ma preface interesat in timpul lor fata de grijile lor personale cotidiene momentane, si uneori, mai rar, de a sterge eventual praful din vreun colt, daca imi atrage eventual atentia sau observ eu personal ca s-a strans la nivel de 1 deget, sau au uitat sa il sterga cei din tura anterioara, si ma simt in mod deosebit de energic-constiincios-altruist sa ma ofer sa il sterg chiar eu), activitati-indatoriri de serviciu care mie personal nu imi iau mai mult de uzual 2,5 ore si max. max., ff rar, in zilele ff aglomerate, 4,5 ore din cele 7,5 obligatorii, care includ si o pauza de masa de 1 ora, observ ca miercurea este o zi cat se poate de potrivita pt. diverse activitati legate de anxietati legate de nostalgie si alte diverse sentimente de regret.

    RăspundețiȘtergere
  7. Voiam sa zic ca totul pare mult mai simplu de cand mi-am planificat diversele anxietati, (care in cazul meu sunt multiple si uneori chiar addictiv de placute de a fi continuu resimtite, mai ales daca mi se ofera si timpul necesar sa le resimt !), si nu mai ma simt asa de continuu haotic vag anxios global si nedumerit/incompetent ca la inceput, cand, in mod realist mie aici in Scandinavia mi s-a parut ff stressant, chiar la un nivel neasteptat si neanticipat de stressant, deoarece chiar mai calatorisem inainte afara din Romania in multiple ocazii si ipostaze de companion personal, turist, lucrator migrant temporar, ucenic pe termen scurt, etc., inca de la varsta de 8 ani...dar efectiv atata timp liber sa imi fac eu multiple anxietati chiar ca nu am avut niciodata inainte, plus ca o atmosfera atat de stressant, (pt. mine), relaxata ca in Norvegia eu nu mai vazusem nicaieri in lume pana acum !

    RăspundețiȘtergere
  8. pandhora,
    ei asa invata in scoala, asa cum invatam si noi, in felul nostru.
    Astea nu sunt 'batalii' care sa ma priveasca si in care sa ma risipesc. Nu ma intereseaza ce si cum gandeste un om care nu traieste in casa cu mine si nici nu mi-e prieten.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. ganguritu,
    da, asta e cel mai important.
    sa fii OM.
    Daca nu reusesti, nu conteaza de unde te tragi si ce limba vorbesti. Tot aia.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aniko,
    ne stim de prea mult timp, stim cum gandim si ce suntem. :))

    RăspundețiȘtergere
  11. R.Aspirant,
    :) eu nu sunt dornica sa-mi retraiesc anxietatile. Vreau sa le elimin!
    Ma ucide sa traiesc cu el.
    Dar cred ca si din lenevie, uneori sunt comoda rau de tot.

    RăspundețiȘtergere
  12. E asa de frumos în Rai sau esti la un Congres international?

    RăspundețiȘtergere
  13. din punctul meu de vedere aceste "neintelegeri" intre romani si maghiari sunt false sau exacerbate...
    am avut o experienta interesanta...
    eram in Targul Lapus si am intrat intr-un fel de bar sa luam ceva mancare si de baut...
    cea care servea acolo nu intelegea foarte bine romaneste si atunci a mer si a chemat pe cineva care intelegea ce vrem...
    chiar daca firesc ar fi fost sa vorbeasca bine romaneste,eu am apreciat gestul si amabilitatea ei...

    aniko: tu cunosti mai indeaproape realitatea...eu tangential....
    de asta am povestit si intamplarea de mai sus :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dan,
    am auzit ca se impart rosturi si mi-l caut pe al meu. :)pe alte meleaguri, nemioritice. Rosturi internationale, fara conferinta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am trăit o astfel de experienţă la un curs, unde mă amuzam teribil de replicile pe care şi le împărţeau doi belgieni (unul flamand, celălalt valon).

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca tot acasa ti le gasesti. Si eu caut pe aici degeaba de multi ani! Am gasit multe chestii neasteptate însa...

    RăspundețiȘtergere
  17. Max Peter,
    stiu ce zici, cumnatul meu e belgian :)) dar el e din ala care n-are ce imparti cu nimeni nimic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Dan,
    cred ca purtam prea adand imprinturile de acasa. gata, nu mai ies, poti sa dai cu ariel cat vrei. Cine stie, daca am fi fost mai tineri...poate era altceva.
    Sper sa vad la Silvia, la anul...cum o sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acelasi lucru mi s-a intamplat ieri. Esti franceza? Nu, sunt roman. Dar accentul tau e frantuzesc. Dar sunt roman. Sigur nu esti din franta?

    RăspundețiȘtergere