Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Copiii spun lucrurilor pe nume

Vladi îmi spune entuziasmat că a avut prima oră de religie.
Profesoara le-a spus că ea nu crede în Dumnezeu.
Mă privește câteva secunde și pocnește în râs. Mă întreabă cum e posibil așa ceva.
Păi uite că e...


18 comentarii:

  1. Chiar o fi buna religia în scoala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca da, macar ca informatie pentru resursa de toleranta...Insa ei invata numai despre sex la ora asta, categorii de cupluri etc...vladi a intrebat de ce tot timpul se discuta despre sex iar raspunsul a fost ca din asta va da examen.
      Eu sper totusi sa ajunga si la notiunea de ”credinta”, indiferent de radacinile ei.

      Ștergere
    2. Cred ca are dreptate Mircea.
      Ce te faci cu cei care au alta religie? Uite un lucru bun în Franta, nu-i critic chiar tot timpul...

      Ștergere
    3. Dan, de multe ori ma gandesc cum se transmite religia...adica ma nasc si devin ortodoxa pt ca asa ma boteaza parintii. N-am optiuni.
      Ma rog, daca mai aflu de alte religii, cand ma fac mare, pot sa fac alegerea potrivita mie. Dar putini mai schimba.

      Ștergere
  2. In scolile din Norvegia orele respective se numesc ore de "religie si etica", nu se refera la o religie anume in mod particular desi probabil ca sunt totusi influentate oarecum de o perspectiva luteran protestanta, si nu sunt de obicei tinute de preoti, ci de profesori laici, din care e chiar probabil ca peste 67 % sunt atei, (desi biserica oficiala de stat a Norvegiei a fost o forta deosebit de dominanta in stat si inca are puteri destul de largi oferite prin Constitutie, desi mult diminuate in ultimii 40 de ani).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, eu totusi cred ca profesorul trebuie sa fie modelul in viata, iar influenta lui este de netagaduit. As fi mai controlata la ce „emit„, mai analitica la efectele cuvintelor mele...insa notiunea de ”credinta” tot ar trebui sa ne atinga pe fiecare, indiferent de continutul ei.

      Ștergere
  3. Eu cred ca ar trebui predata istoria religiilor. Scoala este, pentru mine, exclusiv laica, dedicata studiului. Deci religia trebuie studiata si atat. Cine practica religia o face singur, in intimitate sau la biserica mamei lui (adica la care e botezat).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in societatile mai europeene moderne e posibil. Dar ce te faci in Africa sau prin alte locuri unde in fond reteaua scolara de baza, (in lipsa uneia dezvoltate de stat de tip "laic", sau a uneia de stat prea firave), este una chiar fondata si operata de o religie organizata, de ex in Africa scolile fondate de religia catolica organizata, (din care de fapt unele deosebit de bune), nu mai vorbesc de unele tari musulmane cu scolile lor islamice. Adica tu ce ai propune, de fapt, concret, acum in 2012, in locul scolilor si spitalelor operate de religia catolica in deosebit de multe tari deosebit de sarace din Africa ?

      Ștergere
    2. De altfel majoritatea universitatilor celor mai faimoase ale lumii au fost aduse pe lume de catre o activitate public educativa a uneia din marile religii organizate ale lumii. Desigur, dupa Revolutia Franceza in UE, s-au introdus si acele notiuni de "laic" si de "separare a puterilor in stat", asa cum le cunoastem noi astazi, dar nu cred ca se poate separa chiar atat de usor si de definitiv educatia religioasa sau chiar anumite interese ale religiei organizate de procesul educativ, in nici un caz nu vad ca asa ceva merge in zilele noastre decat pe zone relativ restranse de pe mapamond, si chiar si in tarile mai bogate si dezvoltate democratic exista o retea de scoli particulare fondate si finantate de una din marile religii, in special catolicismul, dar nu numai, ca exista si protestante destule, (mai ales la nivel de educatie superioara), in paralel cu reteaua publica, care adesea de fapt calitativ o duce chiar mai rau pe multe zone decat cea particulara.

      Ștergere
    3. Corect, Mircea.
      Insa ei deocamdata tot despre sex discuta la ora de religie...ceea ce face ca sexul sa fie un subiect harsit, cam cum am discuta despre sosete. Si-atunci se explica pe undeva de ce Anglia are foarte multe mamici foarte tinere, de genul copil cu copiii. Asta ma socheaza cand vad.

      Ștergere
    4. Pai rata de fete adolescente insarcinate in Anglia e cca 40 la 1 000 de fete. In Romania (si Rusia si Bulgaria si Belarus, dar si SUA) e cca 70 la 1 000 de fete. Canada si Australia sunt pe undeva pe la mijloc.

      Ștergere
    5. Ce voiam sa zic e adica e poate ca nu e cazul sa te ingrijorezi in mod poate nejustificat, si ca e totusi OK acolo in Anglia.

      Ștergere
  4. Ce sa-ti spun draga mea?in scoala ,eu predau religie.Deh,un invatator se descurca oricum.Asa si este,deoarece pildeli religioase sunt niste lecturi tare frumoase:),chiar daca eu sunt reformata si intreaga mea scoala e ortodoxa.
    Paradoxul?!Nu-i niciun paradox!Practic vorbim despre credinta si moralitate,etica si comportament,nu despre religii.

    Vladi al tau sa se faca critic...are un spirit al observatiei si al dreptatii de numa numa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa inteleg si eu, nu-i spala creierii cu o religie, spune-i despre toate, dar du-te la esenta, la notiuni, la continuturi.
      Credinta, conteaza mai putin ce denumire o imbraca daca ea exista.

      Ștergere
  5. Cool! Atata timp cat pote vorbi obiectiv despre religii fara sa le impuna copiilor alegerea ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper totusi sa isi explice alegerile, nu sa le serveasca drept bunde de luat ca atare.

      Ștergere
  6. Pana si profesoara de religie nu mai crede ca religia ajuta in scoli si licee. E chiar trist, daca stai sa te gandesti bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere