Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

joi, 23 februarie 2012

Gândul zilei

Ce animal ciudat este omul!
Patru preoți, de religii diferite, stau la aceeași masă.
Fiecare crede că Dumnezeul lui este cel mai bun, dar cu larghețe tolerează celelalte religii.
Cel puțin așa declară.
Cele mai democrate țări au legile cele mai aspre, pentru a impune o toleranță forțată și a ține în frâu extremismul.

14 comentarii:

  1. Din curiozitate, ce religii reprezinta aia 4, (adica care e al 4-lea ? e unul al carui loc e ocupat prin rotatie pt diverse variante crestine, sau de religii nemonoteiste ? e cumva, cum ar trebui sa fie, un reprezentant al religiei ateismului ?) Si cine modereaza conversatia ? Un agnostic ? Pai daca e vorba de sa fie political correctness si justete fata de parerile tuturor, dupa parerea mea, acest lucru in sine trebuie facut cat mai corect si echitabil !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa parerea mea, desi intr-adevar nr de 4 participanti este mai placut si usor de urmarit, plus ca seamana cu un posibil grup clasic de poker, la o asemenea discutie de grup trebuie sa fie 6 participanti, plus moderatorul agnostic: un crestin, un islamic, un iudaic, un ateu, un loc prin rotatie pt o posibila varianta a celor 3 mari religii monoteiste de mai sus, deoarece ca pondere de credinta in populatia globala ele totusi reprezinta majoritatea, plus un loc tot prin rotatie pt celelate religii mai minoritare, de ex politeiste, animiste, pagane, unii care nu se recunosc in nici una din variantele celelalte, etc.)

      Ștergere
    2. PS Ca sa nu existe absolut nici o posibila contestatie re daca locul permanent declarat crestinului sa fie acordat unui ortodox, (si de care, rus grec, etc), catolic, sau protestant, sau locul iudeului, unui ortodox, conservator, reconstructionist, sau reformat, sau cel al islamicului shia sau sunni, eu propun ca locul acela sa fie ocupat de cel care are cati mai multi enoriasi documentat inregistrati/numarati fideli lui, (cu verificari random ca sa nu existe cumva fraude de gen inregistrare de persoane decedate, inregistrari de persoane fictive, etc). Restul trebuie sa isi astepte randul la scaunul dedicat religiilor monoteiste prin rotatie, sau, daca sunt de tip crestin controversat/contestat ca fiind cu adevarat crestin de altii, cum ar fi de ex cei din Church of Latter Day Saints, atunci trebuie sa isi astepte randul la scaunul celalalt prin rotatie, pt minoritari.

      Ștergere
    3. Iudeu, islamic, baptist si unul de care n-am auzit si nici nu l-am retinut, nu era moderator, aveau intrebari despre cum vad ei integrata religia in peisjul englezesc si daca exista toleranta privind religiile.
      Raspudeau fiecare cam cum raspunde soacra-mea ~ e bine, dar....~

      Ștergere
  2. Mmmmm. Declara ca tolereaza, dar acest lucru nu inseamna ca accepta. Este ca si cum tolerez sa existe si alti vanzatori de cartofi in afara de mine, dar sunt totusi adversarii mei. Oricat as sustine ca "concurenta este mama progresului", tot voi incerca sa-mi distrug concurentii.
    Si credinta ca "Dumnezeul meu e cel mai bun" e falsa. E mai bun pentru ca e al meu si atat. Cu adevarat nu e vorba decat despre lupta pentru putere. Chiar si cele mai aspre legi care te forteaza la toleranta au ca scop adevarat mentinerea ordinii, caci daca n-ar mai fi, ar scadea puterea tarii respective si a guvernantilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...si-ar spulbera ideea de tara democrata, cu mare toleranta. In rest, aprob pozitiv, asa cred si eu.
      Insa cat de adevarata este democratia acestei tari?
      Mai degraba vorbim de dorinta de toleranta, adica decid ca vreau sa devin tolerant si pt asta fac cateva legi coercitive la libera exprimare...care daca n-ar fi ar fi anarhie, opusul tolerantei.
      mno...despre ce galeata e vorba?:)
      De fapt, omul nu este fiinta toleranta?
      Toleranta doar se invata nu avem nimic innascut?

      Ștergere
  3. Nu cred ca omul nu e fiinta toleranta si ca toleranta se invata prin legi care sa te forteze sa fii tolerant. Adica eu, ca om de rand, fiind crestin, putin imi pasa ca cel de langa mine e musulman. N-am nimic cu el, poate ca doar imi trezeste curiozitate si sunt indemnat la discutii. Eu imi vad de treaba mea, el isi vede de treaba lui si la o adica, ca vecini, ne ajutam reciproc, caci ajutorul asta e in interesul nostru.
    Dar popa care ma are pe mine in parohie si popa care il are pe vecinul meu in parohia lui nu are interesul sa existe cineva care nu-l asculta pe el, care nu-i plateste lui parastasele etc. In plus fata de asta ii e frica ca nu cumva sa ma transfer si eu in parohia concurentului lui, asa ca ma infricoseaza cu tot felul de idei ca sa ma aiba in continuare ca musteriu. Si conducatorii se folosesc de autoritatea asta a popilor pentru a-si creste propria autoritate. In orice tara, biserica este o autoritate, macar morala.
    In decursul istoriei, popii, ca autoritate, au convins diversi conducatori (la vremea aceea erau regi) sa atace anumite comunitati de alta credinta. S-au petrecut adevarate masacre, chiar in tarile care se lauda ca sunt tolerante. Populatia de rand este doar o masa de manevra in lupta pentru putere. De asta sunt date legi care sa forteze oamenii sa fie toleranti, pentru a limita tendinta popilor de a manipula oamenii. Au invatat din istorie.
    De cand e lumea si pamantul, omul a fost tinta atacurilor de manipulare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu stiu, eu cand ma simt constransa sau inchistata in rigorile altora parca innebunesc, imi vine sa fac totul invers, pe dos.
      Mie mi-ar placea sa fim sincer toleranti, sa devenim mai buni in mod natural nu coercitiv, pentru ca ce vine in forma asta, nu este adevarat. Parerea mea.

      Ștergere
  4. Care or fi religiile alea? De preoţi ştiu în creştinism, şi doar la ortodocşi şi catolici. Iar noi ne cam înţelegem, cu unele stridenţe izolate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, am folosit si eu generic, nu stiu exact daca rabin este preot, iar la musulmani nu stiu cum se numeste cel ce tine loc de preot.

      Ștergere
  5. ... eu am trecut sa-ti urez sa ai parte de o primavara plina de bucurii si numai surprize placute!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani ! de 1 Martie , sa ai parte de o primavara calda in sufletul tau ! :* :* :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga mea, or veni ele si vremurile bune in care sa scriu, am ajuns la o forma de 'acasa' si pot sa fac si eu contract normal pt internet. Sunt bine, dar nu sunt acolo. Inca!
      O primavara frumoasa!
      La mine, aici, chiar este primavara.

      Ștergere