Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

luni, 23 aprilie 2012

De morți...numai de bine!

Uneori mă gândesc că românii au totuși propria filozofie. 
Atâtea vorbe din bătrâni, transmise din generații în generații, iar autorii rămân necunoscuți.
Mi-ar fi plăcut să-l cunosc pe Moromete și pe alți câțiva moromeți care au lăsat moștenire atâtea vorbe din bătrâni.
Toată cunoașterea lumii sintetizată în câteva vorbe, de oameni simpli, fără altă educație decât școala vieții!
Omul simplu are altă percepție asupra lumii, trăiește mult mai atent la momentul prezent, la ceea ce îl înconjoară, la natură. Înțelege într-un mod intuitiv nașterea, viața, moartea. 

Așadar, avem din bătrâni vorba: ”De morți să vorbești numai de bine!”

Să vorbim morții de bine chiar dacă nu sunt morții noștri. Să îi vorbim numai de bine...pentru că avem legături cu morții noștri? Sau doar din respect?
Iar dacă omul a fost rău, merită respectul nostru? Cui acordăm respectul, omului rău sau „mortului„?

O prietenă are o sensibilitate aparte, ea visează mereu cu morții familiei, nu îi este teamă, știe chiar să interpreteze semnele din vis.
A știut când îi va muri tatăl. a știut că va muri bunica ei.
Însă nu toți avem sensibilitatea asta.
Aparent, după moarte nu ne mai leagă nimic în afară de amintiri.

Ei bine, dacă vorbesc de rău un om care a murit dar nu face parte din familia mea, l-am cunoscut puțin, devine păcatul meu. 
De ce? Pentru că nu se poate apăra? Mi se pare similar cu ”a bârfi”. Avem vorbe din bătrâni despre bârfă?

Și totuși, putem fi răniți cu morții noștri.
Tot românul poate să te lovească cu ” Morții mă-tii!”
Pare ceva serios. De ce nu se înjură cu morții părții masculine?
Vorbind urât despre morții noștri, vorbim urât despre noi? Că nu demult îmi amintisem de tatăl meu, bravul de el.
Ar trebui să spun că a fost om bun?
Ajunge să recunosc că a fost greșit ca tată, ca om, fără resentimente? Îmi este spălat păcatul?
Sau trebuie să-mi fac altul, vorbindu-l de bine, adică mințind.

Ce legături mai avem cu morții? Mă refer la cele subtile, nevăzute, nu la amintirile cu ei.

42 de comentarii:

 1. si eu studiez capitolul asta

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu ma bucur ca mai dai un semn :)

   Uite de la ce am pornit.Un articol ~Cele sapte cauze spirituale ale bolilor`
   Iar la nr. 5 se afla asta:
   ` Cauza a cincea – Nu degeaba se spune ca despre morti trebuie sa vorbim numai de bine. “Intre lumea fina a mortilor si lumea noastra fizica sunt posibile contacte, iar daca ele apar, acest lucru dauneaza ambelor lumi. campurilor unui om viu si ale unui om mort are loc atunci cand sunt incalcate legile supreme.” (Serghei Nikolaevic Lazarev in cartea “Karma sau armonia dintre fizic, psihic si destin”). Campurile mortilor si ale viilor trebuie clar delimitate. De asemenea, spune Lazarev, esre gresit sa purtam sentimente de ranchiuna unei persoane decedate. Aceste sentimente de pica pot avea consecinte negative in lumea fizica (boli) si psihica (afectiuni psihice sau schimbari de personalitate) a celui care ramane.

   Ștergere
 2. daca am sti "ce" am sti si "de ce"...
  cred ca ideea de a vorbi despre morti "numai de bine" porneste de la simplul fapt ca ei nu mai pot infirma sau confirma ce se spune despre ei...
  ma intorc din nou la intrebarea ta "ce legaturi mai avem cu mortii?"...poate ca nu noi suntem cei care pastreaza sau se simt legati de ei, ci invers...poate ca lor le este greu sa se desprinda de ceea ce am fost noi pentru ei...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu prima parte nu ma impac, e ca la barfa.
   Dar cu cea de-a doua...cred ca asta nu sti, de fapt, ce ii leaga pe ei (mortii) de noi (vii).

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. Ei, uite ca pare mai complicat. Daca iti permite timpul, citeste primul raspuns al meu, aici, ca s avezi de la ce `m-am luat`.

   Ștergere
  2. „Campurile mortilor si ale viilor trebuie clar delimitate.”

   Ștergere
  3. Daca m-ai fi vazut cum am ras...
   deci, ramai la primul raspuns.
   :)

   Ștergere
 4. nu sunt de acord cu zicala "de morti numai de bine". Daca asta inseamna sa minti... multumesc, nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-as bucura sa inteleg de ce trebuie sa nu ii vorbim de rau.
   Asta zic si eu, daca trebuie sa mint, mai bine renunt.

   Ștergere
 5. Da, dar tot tu spuneai ca ai plâns...
  Poate câteva zile dupa moarte sa nu-l vorbesti, din piosenie, poate chiar 40 de zile.
  Dar un ticalos nu devine sfânt dupa moarte...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asta s-a intamplat foarte demult, cu muuulti ani in urma.

   Ma intrebam de ce sa raman legata de el si inca si cu pacat?! Nu ca e cam prea de tot?
   Da' auzi ce zice tipul ala de la primul meu raspuns la postare asta...ca nu-i de bine nicicum.

   Ștergere
 6. Cred ca e vorba despre o lupta care s-a incheiat si nu mai are rost sa tinem ranchiuna in suflet, caci ne facem noua insine rau. Si daca tot s-a incheiat lupta, urmeaza impacarea. Nici noi nu suntem perfecti (fara de pacat) asa cum nici fostii nostriu dusmani nu au fost perfecti. Intelegandu-i pe ei si iertandu-i, ne intelegem pe noi si ne iertam propriile greseli.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este posibil ca Iertarea sa fie cea care ne separa lumea noastra, a viilor de cea a mortilor. Insa nu sunt sigura daca asta e suficient, daca nu raman ei legati de noi cumva.

   Dar, spune-mi, de ce sa nu ii vorbim decat ori de bine ori deloc?

   Ștergere
  2. Sa nu alimentam o dusmanie devenita, acum, inutila. Asta cred ca e motivul pentru care nu are rost sa-i vorbesti de rau sau mai bine sa nu vorbesti feloc despre ei, daca nu poti sa-i ierti.
   Daca ii ierti cu adevarat, ii eliberezi de datorii si te eliberezi si pe tine de datorie. Nu stiu daca e corect spus "datorie", poate ca e mai bine spus ca nu continui disputa. Gata, s-a terminat. Nu mai ai cu cine sa te certi. A trecut, ce a fost a fost. Daca ramai in stare psihica de lupta, e un mod de a ramane legat psihic de persoana care a murit.

   Ștergere
  3. Cred ca am vazut prea multe documentare americane (ca doar acolo se intampla totul, nu?) despre lumea spiritelor. Am putut vedea cum spiritul mortilor raman, uneori, aninati intre cele doua lumi. Si sunt spirite rele si spirite bune. Cele mai puternice sunt cele rele.
   Ei, cred ca asta poate fi un raspuns, rautatea mortilor poate fi foarte puternica, cumva ne poate atinge de dincolo, chiar daca nu am avut legatura foarte stransa cu ei.
   Daca ma gandesc bine, acum nu ma simt legata de tatal meu, dar imi amintesc de perioada cand simtem ca , desi ele e mort, ma urmeaza, pentru ca eram plina de ura pentru el.
   Cand a venit acceptarea, apoi iertarea , am simtit eliberare de el.
   Acum, privesc totul din exterior, ca la cinema.

   Ștergere
 7. Partea 1:

  Doar o mica precizare re zicala "de morti sa vorbesti numai de bine": nu e de origine romaneasca, e un citat din cartea numita Vietile si Opiniile unor Filozofi Eminenti scrisa de dl Diogenes Laertius cca in sec 3 dupa Christos, (probabil pe timpurile Imparatului Alexandru Severus si a rudelor si prietenilor lui care, de teama Imperiului Sasanizilor din regiunea Irak-Iran-Afghanistan se angajasera in activitati de diplomatie si spionaj dublu cu Germanicii, de unde li s-a si tras o gramada de necazuri ulterioare), in care acest istoric al filozofilor antici greci, (in urma activitatii caruia acestia au castigat o si mai mare popularitate in Europa), atribuie aceasta zicala d-lui Chilon originar din Sparta, care traise cam prin sec 6 inainte de Christos, contemporan cu vestitul medic Hipocrate, (cf istoricul mai regional-universal Herodot), membru al guvernului din Sparta, (facand parte din cabinetul de efori cu rol de sfatuitor regal, alesi in mod democratic din randurile populatiei, NU numiti de rege), si totodata autor al unor poezii elegiace si autor de multe aforisme vestite care au ajutat ulterior la promo ideologiei crestine in Europa, decedat, se spune, efectiv de fericire atunci cand fiul lui a castigat medalia de aur la box la Jocurile Olimpice de la acea vreme.

  RăspundețiȘtergere
 8. Partea 2:

  Printre alte citate atribuite acestui functionar de stat poet Chilon din Sparta se mai afla si urmatoarele:

  - Cinstiti-va batranii
  - Nu radeti de altii mai nenorocosi decat voi
  - Nu va lasati limba sloboda inaintea ratiunii
  - Daca sunteti puternici, atunci fiti si milosi, astfel incat vecinii sa va respecte in loc sa le fie teama de dvs
  - Nu va doriti imposibilul
  - Ascultati legile

  Este meritul ulterior al calugarului si teologului crestin romano-catolic de origine italiana Antonio Traversari, care a activat sub obladuirea Papei Eugen al IV-lea, chinuindu-se sa fie si diplomat la Basel, pe vremea razboaielor husite ale Imparatului ungaro-croat Sigismund de Luxemburg, (ingropat azi la Oradea), acolo exact intre granitele elvetieni, nemtilor, si francezilor, (oras caruia i-a spus un "adevarat Babilon"), si care a tradus lucrarile d-lui Diogene Laertius in Latina in 1432, ca aceasta zicala "de mortuis nihil nisi bene" (sau "de mortuis nil nisi bene") a devenit populara in randurile populatiei mai largi din Europa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Orasul Basel era "Babilonul", NU orasul Oradea (in mod evident, insa m-am gandit sa clarific o posibila confuzie)

   Ștergere
 9. Mai on-topic, eu nu am niste legaturi afective (emotionale) deosebit de intense sau puternice cu persoane decedate fata de care sa fi avut eu personal o opinie proasta, opiniile mele proaste despre anumite persoane vii sau decedate fiind rezervate doar asa unor tirani sau psihopati mai vestiti la nivel mediatic din trecut sau prezent, dar acestia fiind total straini de mine personal si neafectandu-mi mie viata in mod direct, decat poate asa la nivelul indirect mult mai vag in care astfel de tirani si psihopati pot afecta viata unor mase mai largi de oameni dintr-o anumita zona geografica si istorica...dar efectiv la astia nu am eu nici timp, nici chef sa ma gandesc la nivel cotidian...si de obicei daca vine vorba despre unul din ei la TV din cand in cand, in general cam evit sa ma uit deoarece eu doresc sa imi protejez creierul de chestii din astea ca am vazut si asa prea multe lucruri cu adevarat oribile la stirile de la TV. (Ca o mica precizare in scop de evitare de neintelegeri sau exagerari nejustificate, nici unul din membrii guvernelor Roamniei de la 1980 incoace nu fac parte din aceasta lista de tirani sau psihopati, eu rezervand acesti termeni destul de puternici unui nr relativ ff restrans de persoane, si folosind acesti termeni in mod cvasi-juridic, efectiv de nivel de curte superioara de justitie moderna care se poate ocupa de criminali de razboi si alti participanti la crime reale de oameni in serie, in masa, sau genocid.)

  (urmare)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fata de astia eu in general evit sa le scriu numele deci sa le fac reclama aiurea in mod nejustificat, (decat poate daca vine vorba de a-i da ca exemplu RAU de tot alaturi de un alt exemplu BUN...in sensul asta am permis aparitia pe blogul meu a unor nume de psihopati sau criminali, desi o fac ffff rar eu personal in posturile mele principale, si de obicei ma gandesc destul de mult inainte sa scriu un nume propriu de persoana reala la mine pe blog, dar s-a mai intamplat sa apara cate unul in comentarii, si, desi am simtit impulsul de a dori sa-mi curat blogul de un asemenea nume, insa totusi pana la urma nu am facut-o, deliberand la dreptul la cuvant si incercand in acelasi timp cat pot eu de bine si cat ma pricep eu sa urmez niste reguli minime de etica jurnalistica, deoarece eu, la nivel principial, consider absolut toate blogurile, chiar si alea totl personale ne-jurnalistice, ca facand parte din mass-media, deci supuse eticii jurnalistice modern-contemporane)

   Ștergere
 10. In sens pozitiv, am destul de multe opinii placute despre ff multe persoane decedate sau in viata, MULT mai multe decat opinii proaste (si efectiv folosesc cuvantul "opinie" in loc de "parere" ca sa subliniez ca a existat un proces de Judecata Deliberativ in formularea acestor Opinii), chiar daca nu sunt de nivel ff intens daca nu am avut eu legaturi directe cu aceste persoane, insa le apriciez importanta pt un nr mai mare de oameni. Acestora le fac "reclama" cu mult mai mare placere la mine pe blog, desi in general, blogul meu nefiind totusi nici un blog veleitar educativ, sunt destul de zgarcit si in acest sens de a scrie prea multe nume de oameni reali.

  RăspundețiȘtergere
 11. La nivel personal, mie imi place obiceiul cultural evreiesc-iudaic de a da ca nume unor copii nou nascuti numele unor rude decedate fata de care a existat apreciere si dorinta de mentinere in amintire in familia respectiva. Am inceput sa ma gandesc in sensul ca eu as dori, daca as avea un fiu real vreodata, sa ii dau numele Alexandru, dupa bunica mea materna, si am inceput sa ma gandesc la asta destul de devreme, cand bunica mea era inca in viata, cam la aceeasi vreme, cand pe la 16 ani am inceput eu sa ma gandesc in mod comparativ in posibilul scop al unei decizi ulterioare de afiliatie cu o religie anume intre crestinism si iudaism, (proces in legatura cu care recunosc ca am fost extraordinar de indolent si nepreocupat in sens ca au trecut si 15 ani de atunci si nu m-am decis si nici nu m-am straduit sa ma decid prea tare, si nu cred ca ma gandesc la el decat asa in perioada unor mari sarbatori cand mai vine vorba si in mass-media generala despre religie, sau in perioadele in care, indragostit fiind, ma simt mai recunoscator decat de obicei lui D-zeu, pe care de obicei, in general, Il ignor, totodata sperand ca nici El sa nu isi bata capul prea mult sau prea des cu mine personal, ca efectiv, chiar doresc sa Ii transmit, nu merita efortul, eu personal fiind ff satisfacut si multumit in mediocritatea mea personala linistita si preferand, chiar dorind, de a fi total ignorat de diverse entitati sau persoane cu mare putere administrativ-executiva). Bunica mea a murit de atunci, dar eu inca imi mentin dorinta de a da numele ei unui eventual copil de-al meu, desi nu cred ca voi avea vreodata un copil, si nici nu cred ca trebuie cumva sa ma grabesc sa imi doresc vreunul.

  RăspundețiȘtergere
 12. Disclaimer: azi, fiind miercuri, zi dedicata de obicei ingrijorarilor mele despre Diplomatia globala, doresc sa mentionez ca imi dau acum seama ca eu NU am raspuns in mod concret la intrebarea principala ridicata de autorul Cleo...efectiv azi-noapte cand am vizitat acest blog, fusesem preocupat de niste intrebari si griji de-ale mele personale, (despre care e posibil sa scriu mai tarziu la mine pe blog, sau sa ma decid mai bine sa renunt la ele, pt ca sunt ff ocupat cu atatea griji dilpomatice pe capul meu, nu mai zic ca eu azi-noapte, in cele cateva ore de somn pe care le-am avut la dispozitie, dupa ce am depus efort de a comenta pe cateva bloguri in lb romana, mi-am visat cativa din managerii reali de la serviciul corporatist nr 1...ptiu, piei, drace !), si de aia nici macar nu am stat sa citesc postul principal decat pe sarite, si nici macar nu am descifrat ca se afla o posibila intrebare in el. Am sa incerc sa ii acord atentia deosebita atunci cand oi avea timp si voi fi mai putin ingrijorat despre soarta misiunii recente a d-lui Kofi Annan, fost inalt functionar diplomat de la ONU, in Rep Araba Siriana, si despre faptul ca mi-am dat seama ca azi e o zi cu totul speciala in SUA, Ziua Palariilor Rosii, care este ziua dedicata suportului si sarbatoririi femeilor de peste 50 de ani din SUA, in legatura cu care eu personal pot avea anumite sentimente mai intense deoarece pot fi de varsta mamei mele si a bunicii mele, deci si posibile framantari re comunicarea corecta in legatura cu cele care NU sunt totusi mama mea sau bunica mea, si voi reveni.

  RăspundețiȘtergere
 13. wow, rudolph, ai venit super documentat,cu temele facute ;)
  Singurul loc unde ii vad importanta lui "despre morti numai de bine" e ca mortul nu se mai poate apara de o acuzatie.

  Daca am fost in conflict anterior cu persoana actual numita Mortul, apai eu cred ca pana la iertare si uitare, trebuie sa vina acceptare, si aia vine de la mine si din mine si pt mine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ihi, zic si eu ca e corect cum spui.
   Probabil morul nu mai are sansa asta, de eliberare prin acceptare si iertare. El, cum a murit, n-are incotro, asa ramane.

   Ștergere
 14. Revin azi, 26 aprilie, (ziua celebrarii sf Lucidius din Verona care si-a dedicat viata unor activitati sacre si studiului, si ziua festivalului columbian al legendei vallenato, despre niste indigeni care au dorit sa se revolte impotriva spaniolilor colonisti atunci cand o servitoare indigena a fost maltratata de stapanul sau taindu-i-se parul si fiind biciuita in public, drept care indigenii revoltati au inceput sa-i omoare pe spaniolii asupritori, ba sa le mai otraveasca si un lac de alimentare cu apa, insa a venit Fecioara Maria si i-a inviat pe toti, si atunci indigenii, impresionati de acest miracol pacificator, s-au lasat de ideea oricaror revolte), mai putin anxios azi despre Diplomatia Globala decat ieri, (din cauza ca am auzit ca dl pres Sarkozy a luat o pozitie publica decisiva in legatura cu situatia alarmanta din RA Siriana), si doresc sa raportez ca am citit postul principal cu mai mare atentie decat ieri, insa din pacate NU am reusit sa inteleg CARE este intrebarea, (sau intrebarile), la care se doreste raspuns. Nu stiu ce sa fac, ca eu voiam sa raspund la ceva in mod posibil util, chiar cautand si pe Google daca era nevoie ca sa aflu care e raspunsul corect, dar efectiv NU am inteles CARE e intrebarea. Asa ca ofer si eu un link de muzica vallenato care se canta la acel festival din Republica Columbia.

  http://www.youtube.com/watch?v=PWxXtT8c_mQ

  RăspundețiȘtergere
 15. Cred ca mi-a intrat un comentariu la Spam. Comentariul nu era asa de interesant, dar avea un link la un cantec misto.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Imi pare rau, dar de data asta nu am gasit nimic in spam.

   (vezi ca ti-am lasat un mesaj la Mircea, postarea cu Gaura neagra.Nu trebuie sa-mi raspunzi, ma asigur doar ca citesti mesajul.)

   Ștergere
  2. OK, am sa verific. In comentariul disparut doar anuntam ca, cu ocazia sarbatoririi pe 26 aprilie a sf Lucidius din Verona (un calugar care si-a dedicat viata activitatilor sacre si studiului) + a festivalului legendei vallenatos din Rep Columbia, am incercat sa recitesc postul tau principal cu mai mare atentie, ca sa pot comenta ceva mai on topic, insa spre rusinea mea NU am inteles care era intrebarea principala, asa ca m-am dat batut si am oferit doar un link de muzica romantica vallenatos:

   http://www.youtube.com/watch?v=PWxXtT8c_mQ

   Ștergere
 16. Oamenii nu sunt nişte sfinţi. Nici acum nu sunt, cum de altfel n-au fost niciodată. Poate că rădăcinile acestei zicale vin din dorinţa de a lua numai părţile bune din experienţele celor care ne-au păsărit.
  Îl apreciez pe Rudolph pentru prezentarea lui.

  RăspundețiȘtergere
 17. Ei, da...poate ca nu e nimic atat de abscons :)
  Si ceea ce nu s evede poate nici nu trebuie cercetat.

  RăspundețiȘtergere
 18. A vorbi musai mortii de bine mi se pare o incomensurabila tampenie. Pai daca ala a fost un nenorocit, sa zic c-a fost un ins de treaba? Mihai Viteazu sau Iancu Jianu, de pilda, pictati frumos, cosmetizati de istoria noastra subtirica, au fost niste "haiduci", niste mercenari grobieni, marlani si insetati de bani si de putere. Aaaa, stai ca sunt morti. Sa zic ca au fost buni? :D

  RăspundețiȘtergere
 19. Hiya! Quick queѕtion that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone 4. I'm trying
  to find a temρlate or plugin that might be ablе tо reѕolve thіѕ issue.
  If yоu hаѵе anу rеcommendаtions, pleasе shаre.

  Thanks!

  Feel fгee to surf to my ωebsite :: aviculturists

  RăspundețiȘtergere
 20. Τo deгogаte priсе and
  Нeighten the сontrols: агrow leftfіeld-
  Tаκe the aіг. Thе ѕum of mоney οf
  hype surrounԁing Digimon hazarԁ οnlinе games to your nomadic, so yοu can Spiel it at any metrе Piеce you are indoor or оutdoor
  as intіmаtely. Assеt mеmbеr pumps the mоnеtaгy value
  that the іntеrnet sіtе iѕ Request
  gamеrs tо pау οnlу to Rеcreаte theіr gаmes.


  my homeρage; http://www.leeromgeving.be/

  RăspundețiȘtergere
 21. But if you're going in the direction of serious fashion blogging, you ought to secure a separate hosting service. In the 80s, his creations were set apart by the use of leather, chain links and rope. While it's true that accessories can make the most of the match.  Feel free to visit my web page - Ao so mi nu

  RăspundețiȘtergere
 22. Bold and bright colored kurtas make a striking impression
  and bring out the persona of the person through the Fashion statements.
  Cycling, athletics, football, rugby etc have all influenced fashion trends or filtered
  down into the mainstream.

  Also visit my website :: Ao so mi nam

  RăspundețiȘtergere
 23. Whether you put іphonе 4 S cοntraсt
  deal may incluԁe unlimіted internet, calling minutes and texts.

  ColorѕFor somе really cool ѕhots taken іn fairly
  ԁаrk lіghting came out looking gοod.


  my ωeb blog :: article-promotion.info

  RăspundețiȘtergere
 24. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
  E-mail: dawnacuna314@gmail.com
  *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
  *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
  *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
  *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
  *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
  *Dacă vrei o vrajă de promovare.

  RăspundețiȘtergere