Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

miercuri, 23 noiembrie 2011

Gandurile zilei

Trebuie sa cred ca eu sunt cea care musca din marginea lumii, nu invers.

Cat din ceea ce facem este ceea ce vrem sa facem?

Minciuna este minciuna, nu conteaza daca este mica sau mare. Oricum ar fi ea, raneste. Pentru ca spunem:' m-a mintit, mi-a inselat increderea'. Nu spunem:'daca ma mintea mai putin era mai bine, mi-ar fi fost mai usor'. Suferim pentru ca nu ni s-a spus adevarul.
Nu cunosc pe nimeni care sa nu fi mintit macar o data. In ciuda acestui fapt nu ne place sa fim mintiti.
Exista minciuni care trebuiesc iertate? (Probabil doar cele nedescoperite.)

23 de comentarii:

  1. Tot ceea ce vrem sa facem - facem. Cred, insa, ca te-ai referit la diferenta dintre "a vrea" si "a dori". "A vrea" depinde si de "a accepta" sa facem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desigur, cred eu, indulgent si impaciuitor astazi din fire, macar minciunile de culoare alba merita sa fie iertate, (chiar daca le recunostem ca fiind manipulative deghizate astfel cumva pt. obtinerea de catre mincinos a cine stie carui posibil avataj de superioritate la o viitoare runda de negocieri despre decizii economice importante noua.)

    RăspundețiȘtergere
  3. Minciuna are picioare scurte,asa ca decat sa asteptam sa fim prinsi cu ea in batista,mai bine o dezvaluim atunci cand trebuie.
    Iertarea vine imediat daca e meritata:).

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre minciună s-a tot vorbit... Mie mi se par mult mai interesante primele două idei.
    Tocmai mă străduiam mai devreme să-i spun unuia că nu-i buricul Pământului, aşa cum cel mai sigur că nici eu nu sunt...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea Vladut,
    pentru mine a face ce vreau este identic cu a face ceea ce-mi doresc. Diferenta o fac ptin 'trebuie'. Fac ce trebuie, nu-mi place, dar accept ca trebuie sa fac si fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. R Aspirant,
    mama mia, cat pragmatism. Detaliile fac diferenta, pentru ca 'noua' in cazul minciunii se transforma in 'important pentru mine nu si pentru tine.' Cand unul castiga, altul pierde. Ierti in functie de cat ti-a mai ramas in 'buzunar'?

    RăspundețiȘtergere
  7. Angi,
    sa inteleg ca exista minciuni care merita sa fie iertate. Aproape ca-mi vine sa fac niste incercari cu exemple...neah!

    RăspundețiȘtergere
  8. Max Peter,
    ntz ntz ntz, tu erai cel care da cu pietre in oglinda? :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Exista minciuni elaborate, elaborate si spuse cu respect pentru preopinent. Si mai sunt minciuni slabute, "o crede bine, nu, sa fie sanatos (oasa)!". Care e mai grava?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa parerea mea, nici o minciuna (spusa fata de tine de altcineva) nu e cu adevarat grava daca ii intelegi/iti devine clara motivatia, si vei sti astfel cum sa reactionezi corect (fata de tine insuti, si fata de situatie, si, daca vrei neaparat sau daca te simti obligat, si etic fata de cel care ti-a spus-o), in consecinta, alocandu-ti eventual si putin timp de vaitat, daca simti nevoia de cativa " Why, oh, why ?", so "Why me ?", in caz ca vine de la o persoana care este cu adevarat importanta pt. tine.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cleo, re. pragmatism: din cate am inteles eu, exista si posibile situatii de win-win sau echilibru in diverse negocieri, dupa cate stiu eu, adica nu e neaparat mereu adevarat ca unul pierde si altul castiga, desi eu personal, efectiv, nu am inteles bine teoriile astea economice ale lui John Nash, nici chiar cand au incercat sa ni le explice in filmul "A Beautiful Mind"...efectiv, eu nu le am cu Economia, si este, din aceasta cauza, total posibil sa ies pacalit, sarac, perdant la carti, etc.

    Noroc ca nu prea sunt gambler din fire, si sunt si risk adverse, ceea ce imi mai contrabalanseaza in mod fericit ADHD-ul, care, la randul lui, ma face si mai superficial nonsalant/distrat fata de detalii, ca altfel ajungeam de mult la inchisoarea datornicilor, sau mai rau, la cea a ranchiunosilor razbunatori, Doamne fereste, (eu, narcisistul din fericire totusi nesimtit distrat neatent, nu tu, desigur, NU zic ca tu ai avea risc de asa ceva).

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan,
    adica daca depune efort pentru minciuna, e mai 'de iertat', pentru ca nu te ia de prost, cum face celalalt.
    Cei mai periculosi sunt cei cu minciuni elaborate, cu ei niciodata nu esti sigur cand te afli in pata de adevar si cand in cea de minciuna. Si aceasta categorie este cea pe care te superi intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  13. R Aspirant,
    gravitatea unei minciuni se masoara in efectele pe care le are.
    Iar cand esti lezat in increderea pe care ai investit-o in cealalata persoana, conteaza. Mai ales cand minciuna e gratuita, relatia pe care o ai e una fara constrangeri si, deci, permite expunere directa si sincera. Si-atunci, pentru ce? Din obisnuinta.

    Intrebare pentru tine: cum simti in prezent, tu iei Lumea in piept sau Lumea te contropeste?Lumea se 'aseaza' in tine asa cum crede ea de cuviinta?

    RăspundețiȘtergere
  14. @cleo:

    Partea 1:

    Severitatea leziunii la nivel de "trust"/incredere, dupa parerea mea depinde de urmatorii factori (si nu stiu exact proportia fiecaruia, probabil ca depinde de la caz la caz):

    a) nivelul general de "trust" fata de lumea inconjuratoare ale carui baze se pun intre 0-1 ani; si aici iti poti inchipui o seama de posibile deficiente structurale si de mediu care pot incetini sau micsora acel nivel de baza, plus o gramada de posibile defecte sau leziuni structurale si de mediu care pot surveni ulterior si pot micsora temporar sau ireversibil acest nivel;

    b) integritatea momentana functionala a urmatoarelor autogari neurologice, care pot fi mai aglomerate, sau mai optim functionale, in functie si de GDP, inclusiv bugetul statului, si de competenta directorului autogarii si al ministerului de resort, dar si de multe posibile alte chestii care de obicei incurca buna functionare a traficului, inclusiv obiceiuri locale si asteptari/preferinte personale despre punctualitate, despre aglomeratii, etc.:

    - the ventral tegmental area in the mid-brain, which controls motivation and reward and is known to be involved in feelings of romantic love,

    - the nucleus accumbens and orbitofrontal/prefrontal cortex, which are associated with craving and addiction, specifically the dopaminergic reward system evident in cocaine addiction, and

    - the insular cortex and the anterior cingulate, which are associated with physical pain and distress.

    Bibliografie:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100722142201.htm

    Poze: se gasesc pe wikipedia si arata precis unde te doare

    P.S. Chiar daca nu e neaparat o minciuna legata de o relatie romantica, ci, de exemplu, o simpla minciuna de politician, sau de sef/coleg de serviciu, etc., atrag atentia asupra mecanismului f. important RISK/REWARD (ala primul mentionat), care este chiar implicat si in o gramada de decizii practice economice si de alte motivatii si interese personale, care la randul sau, la diversi oameni este probabil genetic inclinat fie mai spre cartofori/saritori cu parasuta, fie mai spre traditionalisti cuminti care doresc liniste si ordine publica.

    RăspundețiȘtergere
  15. Partea 2:

    Oricare de fel de om ai fi, fie Cleo, fie pres. Bill Clinton, cel mai simplu sa iti ajuti directorul propriei autogari, daca ai vreun interes/motivatie anume sa contribui si tu la buna functionare a traficului de acolo, desi NU e obligatoriu sa o faci, asa, decat poate din considerente etice, ar fi, desigur, sa EVITI a consuma cocaina sau crack-cocaina.

    Deci SAY NO TO illicit DRUGS !

    Plus, celelate 2 MARI indemnuri de Sanatate Publica, care la mine vin automat legate, ca Motto:

    * ALWAYS WEAR PROTECTION, (inclusiv casti la biciclisti/motociclisti, centuri de siguranta la toti pasagerii de masini, avioane, etc, plus, desigur CONDOAME) !,

    * si alalalt mai legalistic, desi intotdeauna necesar: IT IS FORBIDDEN and ILLEGAL (cf. Art. 29 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Codul de la Nuremberg) to aid, abet, promote, encourage, assist, or commit suicide !

    RăspundețiȘtergere
  16. Partea 3: de care sunt eu: am incercat sa explic anterior un pic,

    1. eu sunt cu ADHD, deci deja am deficit structural de sosele, nu numai la nivel de autogara, si eu personal NU dau contractul de imbunatatiri lui Bechtel;

    2. am automat risc crescut de addictii, ca toti oamenii cu ADHD; sunt fericit ca m-am nascut in 1980 in Romania si nu am ajuns, din aceasta cauza morfinoman sau cocainoman din simpla lipsa de acces imediat la acest fel de droguri; de ce n-am luat-o pe calea asta dupa Revolutie, in adolescenta, pt. asta multumesc cuplului D-zeu + mama Natura ca m-au facut gay si ca sunt si eu personal mai risk adverse din fire, desi distrat si oarecum impulsiv, dar de tip mai mult distrat-visator-nepasator-je m'en ficheist, plus ca, datorita economiei nationale a Romaniei post-revolutionare efectiv NU aveam destui bani pe mana sa-mi ajunga si pt. pantofi si underwear brand de lux si pt. droguri, plus ca mama m-a tinut din ham destul de strans, corespunzator totodata la nivel expert competent si etic si inclinatiilor mele personale masochiste, si anxietatii de tip compulsiv constiincios, si nevoii mele innascute de a-i face placere ei, si, mai tarziu, tuturor doamnelor cu caracteristici matern-educative fata de mine, care sunt, de fapt, mai putin inclinate sa iti vanda cocaina, ci mai inclinate sa iti dea nota buna sau proasta la purtare si la alte materii !

    RăspundețiȘtergere
  17. Partea 4:

    Re. eu-gay in Romania in prima decada post 1989 vs. alt copil-adolescent gay din aceeasi perioada din, de ex. Belgia, (am ales efectiv la intamplare, nici nu am fost acolo, deci chiar ca habar n-am): in Romania trebuia, chiar si obligat de mediu sa fiu si mai cuminte decat media decat ar fi trebuit in Belgia pe atunci, asa ca si asta m-a ferit extraordinar de riscul inceperii de a experimenta cu cine stie ce droguri proaste intrasera in acea perioada in Romania...NU m-a ferit insa de tigari plus de cautatul activ de cat mai frecvente indragostiri romantice, aducatoare de hit-uri placute de dopamina la centrii mei ai placerii, care, totusi, parca sunt mai usor periculoase decat drogurile ilicite !

    Totodata, datorita faptului ca si eu functionam cat de cat la un nivel de dezvoltare morala asemanator nivelului mediu din Romania, cam intre 3 si 4 pe scara dezvoltarii morale Kohlberg, (care e de la 1 la optim 6, in prezent poate numai Scandinavia fiind in jur de media 5 ca efectiv au fost educati organizat in acest sens in mod destul de sustinut de-a lungul ultimei jumatati a sec. XX, plus niste chestii invatate de de mai devreme, dar majoritatea lumii mai bogate zbatandu-se pe undeva intre 4 si 5, iar amaratii din Somalia, Dumnezeu cu mila ca sunt de 20 de ani si mai bine sub continua teroare si razboi si anarhie), eu personal NU am avut nici inclinatia de a intra in diferite depresii sau furii de respingere afectiva cand imi lipseau banii de tigari sau oportunitatea imediata de a ma indragosti de cineva, sau imi respingea cineva avansurile, si eu uitam destul de repede de chestiile astea, mai furam si eu niste bani de unde stiam ca nu e risc sa fiu prins, mai faceam si eu rost pe la colturi, etc., adica, ma descurcam si eu, ca toata lumea cea rea si corupta din Romania, desi eu personal NU am avut nevoie sa ma descurc chiar asa la nivel brutal de strada, ca totusi am fost un copil privilegiat, si aveam de unde sa fur fara risc prea mare de a ma bate eu fizic cu cineva, sau a ajunge chiar la inchisoare. (Ma rog, am ajuns o data, dar numai cateva ore, si fara cazier, ca aveam pila la MAI, inainte de a fi abrogat articolul 200, dar asta e off-topic, si e caracteristic primei decade post-revolutionare a Romaniei. ACUM anunt sincer ca NU mai merge cu pile din alea pe care le-am avut eu atunci, ca TOTUSI mecanismele anti-coruptie functioneaza, desi nu inca optim ideal, MULT mai bine.)

    RăspundețiȘtergere
  18. Partea 5:

    Efectiv m-am descris cat am putut de concis, dar nu stiu daca am raspuns la intrebarea ta re. relatia mea cu lumea inconjuratoare: eu sunt candid-optimist destul de naiv, deci stiu ca probabil, daca cineva in mod special vrea sa ma traga-n piept pt. cine stie ce scopuri malevolente, o poate face FF usor. Dar pe de alta parte eu NU privesc DE LOC lumea din jur ca malevolenta, plus ca STIU/SUNT CONVINS in mod cate se poate de REALIST ca "lumii" din jur de fapt nici nu-i pasa indeajuns de mine ca sa se chinuie sa ma traga-n piept ! Desigur, ca la aproximativ 3, poate 4 oameni chiar le pasa de soarta mea, dar ei PRECIS nu au NICI o motivatie sa ma traga-n piept pe mine. Iar la colt de strada noaptea in locuri periculoase eu NU ma aventurez, ca sunt risk adverse din fire, dupa cum am mai zis, si, totodata, la nivel RATIONAL, consider ca este INDATORIREA mea morala fata de parintii mei, si fata poate de parintii originari, D-zeu + mama Natura, sa imi mentin SANATATEA cat mai mult timp posibil, ca macar atat pot sa fac si eu pt. ei, daca sa le fac chiar totala 100 % placere sau 100 % fericire altfel chiar ca nu stiu daca pot, oricat de "people pleaser" as fi eu din fire !

    Reamintesc: Sanatatea= Capacitatea de a MUNCI + Capacitatea de a IUBI.

    Deci, eu acolo, ma straduiesc si eu cum pot, cat am chef, nu ma stresez prea tare, ca stiu ca dauneaza la sanatate, daca sunt un pic dezamagit si/sau trist, sau ma doare momentan lipsa de dopamina, stiu deja ca TRECE, ca TOTUSI am 31 de ani, nu 15, si NU e chiar asa de grav la mine oricum, imi ingadui si eu sa fiu anxios sau adecvat suparat, daca chiar e cazul, dar efectiv NU pot sa tin la suflet, si totodata am o imagine destul de solida de MINE, (desi dobandita mai tarziu decat media generala a populatiei care o dobandeste cam pe la 18-max. 22 de ani), astfel incat sa nu imi fie zdruncinata increderea in mine total daca ma pacaleste vreunul la carti, sau imi vinde o paine cu 3 Euro in loc de 1 Euro !

    RăspundețiȘtergere
  19. Partea 6: Deci in concluzie, raman destul de cum si eram cand m-am nascut, stau acolo cam nepasator si nu prea plang, cam prea "linistit" si calm, de s-au speriat si mama si doctorii, mai ales ca eram prematur, si ma nascusem si pelvian, si au crezut ca oi avea ceva la creier, vreo leziune de lipsa de oxigen, ceva, habar n-am, de mi-au facut si punctie lombara, am auzit, dar tot n-au gasit nimic in afara de o placiditate excesiva, probabil cauzata si ea de vreo o deficienta de tip receptiv oarecum afazic la stimulii din jurul meu care efectiv ma faceau cam surd/opac/nesimtit/indiferent receptiv ! Pe bune, mai concret de atat CHIAR ca nu stiu sa explic !

    RăspundețiȘtergere
  20. P.S. Re. "luatul vietii in piept": o iau si eu mai cu prudenta, ca nu am eu de gand sa ma iau la tranta tocmai cu mama Natura, mai ales ca sunt de la oras, si, in plus, mi-a zis mama de nenumarate ori sa am grija la cine ma duc in vizita, sau pe cine sa las sa-mi dea bomboane, sa-mi pun fularul, sa nu, sa nu... etc., si o singura data cand n-am ascultat-o, am si patit-o de nu mai mi-a trebuit sa ma plimb in natura un timp bun dupa aia, daramite sa ma lupt cu viata. Noroc ca nu a fost mai rau !

    Plus ca nici pe urma nu l-am ascultat pe tata, nici pe unchiul re. sfaturi de cariera, si, desi n-am patit-o chiar asa de rau, tot a trebuit sa dau mai multe examene si inca si ceva mai dificile decat mi-ar fi placut mie, si si acum stau si ma chinui sa invat diplomatie, pe banii mei, in loc s-o fi invatat pe banii lui tata.

    Iar re. dezamagiri/rejectii din dragoste, pe mine personal nu m-a mintit nimeni din aia mai importantii, ci ori m-am decis eu sa-i las si le-am zis direct, (de fapt doar in numar de unul, asa mai important), ori invers, m-au anuntat ei destul de direct, (tot in numar de unul, tot asa mai important), si, recunosc, atunci m-am suparat si eu vreo saptamana, dar mi-a trecut, ce era sa fac ?!

    Altceva eu chiar ca nu am patit mare lucru. Am pierdut o data niste bani mai multi, din vina mea, ca efectiv m-am intins mai mult decat trebuia. Dar asta chiar ca nu conteaza, si nu m-a durut-durut chiar asa de tare, deoarece eu am o relatie destul de relaxata in legatura cu banii, e de tip easy come/easy go, plus ca, in mod constitutional, nu am suferit de constipatie niciodata in mod semnificativ, (stiut fiind ca banii=shit, pe mai multe nivele, inclusiv argotic SUA urban).

    Deci imi construiesc si eu viata cum pot, NU ma lupt cu ea, o seduc cum pot si eu, cand imi aduc aminte de ea, sau ca mai trebuie sa pun vreo piatra sau caramida, sau mai am un deadline, etc.

    RăspundețiȘtergere
  21. SORRY general de preachy-ness, mai ales de Motto in 3 puncte cam off-topic, dar eram mai influentat azi de un articol efectiv INGROZITOR din Adevarul de la care am aflat mai devreme de la Diacritica, si, despre care deja mi-am revarsat nervii pe blogul bietei Case cu Nuci care chiar ca nu are nici o vina decat ca deschisese topicul legalizarii Prostitutiei, si eu ma plictisisem sa ma joc de-a Doamna Bovary, care e joc vechi preferat in Romania, imi place si mie, il apreciez enorm pe dl. Gustave Flaubert re. profesionalism si talent artistic autentic de nivel de geniu, pot sa spun ca pe mine D-na Bovary efectiv m-a ajutat sa trec multe examene importante, dar chiar asa la nesfarsit sa joc jocul asta mi-e mi-a trecut cheful cand am vazut articolul ala care face referinta de nivel de SIRENA + BEC/FANION ROSU ca in Romania nivelul educatiei sexuale pare sa fie la un nivel chiar mai infiorator de scazut decat credeam si eu, si mie asta mi s-a parut momentan de Alarma de Sanatate Publica Generala, incat, am inceput sa repet si eu ce stiu in legatura cu sanatatea publica (Motto ala de la Partea 2), la care adaug si NU UITATI SA VA SPALATI PE MAINI CAT MAI DES ! (desi daca e de mai multe ori de vreo 20 de ori pe zi, sau 2 ore/zi timp total pierdut pe spalat pe maini per 24 de ore, daca nu sunteti de profesie chirurg si aveti de facut 6 operatii/zi, poate e totusi de nivel patologic si in acest caz vorbiti cu medicul dvs. de familie).

    http://www.adevarul.ro/life/viata/Romanii_folosesc_doar_un_prezervativ_pe_an_0_596940627.html

    RăspundețiȘtergere
  22. A Aspirant,

    uite ca nu m-am gandit la asta, doctore, ce a fost mai intai minciuna sau adictia, dar este foarte corect, merg mana in mana, ba dimpotriva se ajuta una pe alta in adancire/specializare (cu ghilimele).
    Cred ca a avea capacitatea corectitudinii, de a fi corect cu tine, cu grupul social, cu respectarea regulilor de grup social, ajuta hotarator fiind un factor de preventie. Bineinteles ca adictiile intervin acolo sunde exista scurtcircuituri.
    Totusi, nu stiu cat mai conteaza ca este interzis sau ilegal sa comitit suicidul, pentru ca numai la asta nu se gandesc cei care se hotarasc sa o faca. Desi, daca esti crescut in spiritul asta s-ar putea sa te faca sa gasesti alte solutii pentru problemele tale. Regulile intaresc, de regula :))

    Crezi ca adaca s-ar face o statistica s-ar descoperi ca exista o tendinta a celor care au o plila la MAI de a comite mai multe si mai dese acte condamnabile? Nici la asta nu m-am gandit pana acum...

    Pentru mine Sanatatea= Capacitatea de a mentine starea fizica buna+capacitatea de a munci+capacitatea de a relationa/iubi+capacitatea de a avea viata spirituala (indiferent de forma)

    Nu-i totuna cine te trage in piept, daca te minte vanzatorul sau omul in care ai investit incredere. Nu ma zdruncina nici pe mine, pierderea a 2 lei, dar ma dezgusta extrem minciuna. Si ma dezgusta si mai tare ca si eu am mintit candva. Acum, pentru minciuna trebuie memorie buna, iar eu nu am asa ceva. :)) Asta ma enerveaza cel mai tare, ca nu pot sa arunc cu piatra, pentru ca la fel de bine trebuie sa dau si in mine. Altfel as zice inca o minciuna.
    As ierta minciunile care salveaza vieti. :)
    Discutia despre minciuna e ca si incercarea cainelui de a-si musca din coada.

    Imi place cum ai zis, ca seduci viata cum poti si cand iti amintesti de ea. O atitudine buna, eu am tendinta sa dau prea multa incrancenare vietii, dar, sper sa invat relaxarea in anul care vine. Adica sa-mi dezvolt capacitatea de a privi mai relaxat, nu in sens de odihna.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna. Te intereseaza listarea blogului tau pe http://www.intrebariinteresante.ro/, cu peste 1200 de vizitatori zilnici? Astept mailul tau: july@refe.ro
    Nu este schimb de linkuri.

    RăspundețiȘtergere