Daca dragoste nu e...nu-i nimic.

joi, 14 aprilie 2011

Din nou despre creativitate

Intenţionez să-l combat puţin pe Dan, chiar şi numai pentru plăcerea discuţiei. Insinuează că aş fi sugerat in mod sugestiv cum că creativitatea aparţine doar geniilor şi artistilor, desi în mintea mea îmi ziceam că m-am referit în general. :)

Eu insist să cred despre creativitate, chiar şi a meseriaşului mărunt din faţa blocului care repară Dacia cu o sârmă, că se datorează unui talent, abilitate, cum bine se ştie şi că sunt 'mulţi chemaţi, dar puţini aleşi'. 
Poate creativitatea are legătură şi cu lenea oamenilor, nu puţini sunt cei care nici măcar nu-şi pun mintea la contribuţie.

Mai mult, se poate dezvolta atunci când mijloacele nu-ţi sunt tocmai la îndemână şi nici nu ai atâtea opţiuni. La fel de bine cred, că meseriaşii din service nu-şi folosesc creativitatea în mod intenţionat, pentru că una e să bolmojeşti la o maşină, 2 ore, cu o sârmă şi alta să rezolvi aceeaşi problemă  în 20 de minute, cu o piesă nouă, pentru care plăteşti, iar atelierul o duce bine...

Hai să ne gândim, pe vremea străbunilor nu existau atâtea condiţii, mijloace, căi de cunoaştere. Nu puteau să dea pe gugăl când nu ştiau cum se face o troacă. Trebuiau să-şi folosească imginaţia, hărnicia, perspicacitatea.
Nu e prima dată când spun că civilizaţia ne toceşte simţurile, ne crează dependenţă. Acum există servicii de creaţie pe orice domeniu, dacă ai bani...fac orice.

Un preot îmi spunea nu demult, că problema mondială privind criza financiară este benefică omului pentru că-l obligă să găsească noi căi de supravieţuire, îl duce dintr-un loc în altul, îi rupe rădăcinile, iar el, omul, trebuie să se reorienteze, să-şi reconsidere obiceiurile, relaţiile, concepţia despre viaţă, să-şi reconsidere statutul social. Să recurgă la creativitate!

Creativitatea la genii şi artişti se manifestă odată cu talentul deosebit, înnăscut. Statistic, aceste categorii dovedesc o creativitate mult mai mare decât a omului de rând. N-aş extrapola pornind de la ei, oricum.
Când se lucrează în grup, fie grupul cât de mic, creativitatea este îngrădită de şefi. Scurt pe doi! Dacă şeful nu permite manifestarea ei...creativitatea poate fi îngropată. Dar ce roboţi buni devenim!


Şi vă fac vouă, tuturor, o invitaţie la un exerciţiu de gândire: 'de ce credeţi că ne moare creativitatea ? E afectată de factorii externi sau nu? A dispărut din noi pur şi simplu? Are legătură cu faptul că, de pildă, generaţia mea învăţam lecţiile ca papagalii, forma desăvârşită a reproducerii?'
Eram corectaţi cum să ne jucăm, cum să desenăm, cum să colorăm...Abia atunci am fost buni când au reuşit să ne îngrămădească în şabloane. Creativii erau ciudaţii şcolii, inadaptaţii, părinţii lor făceau cărare la şcoală şi tuneluri din cauza ruşinii create de copchilul creator.

13 comentarii:

  1. traim intr-o societate de consum si ne este comod sa primim totul pe tava; incepi sa devii creativ cand te simti incoltit, fara solutii

    RăspundețiȘtergere
  2. Componenta principala a creativitatii o constituie imaginatia, dar creatia de valoare reala mai presupune si o motivatie, dorinta de a realiza ceva nou, ceva deosebit... Si cum noutatea, azi, nu se obtine cu usurinta, o alta componenta este vointa, perseverenta in a face numeroase incercari si verificari.Sper sa nu gresesc ,ca sa nu devin ciudatul "clasei" :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand eram mica mi-am pus in gand ca vreau sa ma fac invatatoare,dar nu ca a mea ci ca si inv.celor de la sectia maghiara.De ce ?Tocmai ca vedeam in modul ei de a preda,de a crea serbari cu multa,foarte multa creativitate.:)Acum incerc sa fiu cat mai creativa in tot ceea ce facE cu mult mai usorsa ajungi la sufletul copiilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai ca persoanele care fac parte din generatia ta sunt foarte bine pregatite. Am vazut niste bloguri "creative" si m-am ingrozit de greselile gramaticale. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca taceam filozof ramaneam... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. sophie,
    poate e de vina si comprimarea timpului, si viteza cu care existam...

    RăspundețiȘtergere
  7. florentin,
    mai e si vorba aia cu 'necazul te invata'...
    dar si un gen de lene...cum exista si pentru asta o vorba, 'eficienta lenesului', caci pentru a gasi o cale mai scurta decat scurtatura trebuie sa fii inventiv. E 'domeniul' meu, stiu ce spun :)

    RăspundețiȘtergere
  8. angi,
    desi ne atrage, daca n-ai zvac tot degeaba.
    si asa e, merge pentrru munca cu copii. Ai vazut? ce ochi de soim ai avut de copil?

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristi,
    mai ai o sansa, sa te apuci de slefuit lentile :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Rar mi-a fost dat sa fie cineva de acord cu mine atât de total. Si eu cu el. Creativitatea evident ca se datoreaza unui dat al individului (nu i-as spune abilitate, asta ducându-ne cu gândul mai degraba spre “dibăcie, îndemânare, dexteritate, pricepere“). Chiar faptul ca exista cuvântul “creativ“ înseamna ca unii indivizi nu sunt asa. De exemplu nu stiu sa fie vreun termen pentru oameni “fara inima“ (anatomic, la propriu) pentru ca toti avem.
    Problema este ca ea trebuie cultivata si nu este. De ce ? Pai cum spui tu : pentru ca exista sefi care au nevoie de executanti, pentru ca “societatea de consum“ ne obliga sa cumparam un lucru nou mai ieftin decât daca-l reparam pe cel vechi, pentru ca avem totul de-a gata, idei sau sfaturi si toate astea nu numai ca nu dezvolta creativitatea, dar o omoara în fasa si la cei care-o au.

    RăspundețiȘtergere
  11. 'Secretul creativităţii constă în a şti cum să-ţi ascunzi sursele.' Albert Einstein

    Vezi, asta e! Avem sursele la vedere/la indemana...de aia!!!
    Ce tare e tipul asta! :)

    RăspundețiȘtergere